Sângerosul rege Henric al VIII-lea şi spectrele misterioase din palatul Hampton Court din Londra


Palatul Hampton Court este amplasat pe malul râului Tamisa, chiar la ieşirea din Londra. Despre această clădire se spune că este cea mai bântuită de fantome dintre toate construcţiile de acest gen. Castelul este renumit în special pentru numărul şi rangul fantomelor care îşi fac apariţia.

Iniţial, Palatul Hampton Court a fost proprietatea cardinalului Wolsey, dar regelui englez Henric al VIII-lea i-a plăcut atât de mult încât l-a revendicat. Regele, renumit pentru cruzimea sa şi pentru numărul mare de soţii pe care le-a avut, a condamnat-o la moarte prin decapitare (pentru adulter – în 1536) pe cea de-a doua soţie a sa, Anne Boleyn. Se spune că fantoma lui Anne a început să se vadă de atunci; în unele apariţii, ea a fost văzută uneori fără cap, pe care îl ţinea în mână. Cei care i-au văzut fantoma au afirmat că era îmbrăcată fie în albastru, fie în negru, mergea încet, furioasă sau doar supărată, şi au mai spus că le inducea o ciudată senzaţie de durere sau disperare.

Cea de a treia soţie a lui Henric, Jane Saymour, este singura care a murit din cauze naturale, în 1537, dând naştere unicului fiu al regelui, Edward. Despre Jane se spune că a fost marea dragoste a lui Henric şi datorită faptului că a dat naştere mult doritului fiu a fost singura îngropată în cripta unde avea să fie înmormântat însuşi regele. Se spune că fantoma lui Lady Jane apare la fiecare aniversare a fiului ei, pe 12 octombrie, fiind înfăşurată într-o mantie albă şi purtând în mână o lumânare aprinsă.

Fără îndoială cea mai celebră fantomă de la Hampton Court poate fi văzută în partea cunoscută în prezent sub denumirea „Galeria bântuită”. Fantoma aparţine celei de-a cincea soţii a lui Henric al VIII-lea, Catherine Howard, care a fost decapitată în 1542 pentru că l-a înşelat pe rege, păcătuind cu un bărbat mult mai tânăr. Legendele spun că scenele petrecute în ziua execuţiei sale pot fi văzute ca nişte proiecţii în interiorul galeriei. Martorii susţin că fantoma lui Catherine apare implorând îndurare pentru viaţa ei, însă gărzile o leagă şi o târăsc la locul execuţiei. Unii martori au spus că i-au văzut fantoma încercând să găsească locul de rugăciune din palat, în timp ce alţii au afirmat că au văzut şi au auzit bătând la uşa capelei din palat doar o mână fantomatică ce purta unul dintre cele mai mari şi inconfundabile inele ale fostei regine.

Astăzi cei care vizitează Palatul Hampton Court nu trebuie să se sperie dacă văd personaje îmbrăcate în haine de epocă deoarece este vorba de personalul care ghidează grupurile de turişti. Dacă totuşi este observată o fantomă, nici atunci nu trebuie să intre în panică pentru că nici unul dintre spiritele care încă mai bântuie palatul nu este primejdios. Spre exemplu una dintre doamnele din corpul de gardă a spus că într-o zi a simţit o pleznitură foarte ciudată la elasticul lenjeriei intime. Poate că a fost spiritul lui Hemric care încă mai bântuie prin palat şi, bineînţeles, că nu şi-a schimbat vechile obiceiuri.


Lasă un comentariu