„Pasărea Dodo a lui Edwards” – un tablou celebru care ne prezintă incredibile specii dispărute de păsări


Un pictor mai puţin cunoscut de către public este Roelant Savery (1576-1639), un artist olandez din „perioada de aur flamandă”. Savery s-a specializat în a picta animale, plante şi flori, iar poate cea mai celebră operă a sa o constituie „Dodo-ul lui Edwards” (1626). Tabloul a intrat în posesia ornitologului George Edwards (1694-1773), care m-ai târziu l-a donat lui British Museum – de-aici şi numele.

De ce-i atât de important şi de celebru acest tablou? Pentru că în centrul lui se observă o specie de pasăre, dispărută astăzi, denumită „pasărea Dodo” (denumirea ştiinţifică este Raphus cucullatus). Pasărea Dodo a trăit de-a lungul mileniilor pe insulele Reunion și Mauritius din Oceanul Indian. Însă, la numai două sute de ani de la venirea omului în această regiune, pasărea a dispărut, ea fiind vânată cu sălbăticie. Marea majoritate a specialiştilor consideră anul 1662 anul în care ultimul exemplar din pasărea Dodo a fost văzut, aşa că putem spune fără greşeală că ea a dispărut în secolul al XVII-lea. Există însă unii care consideră că „pasărea Dodo” n-ar fi altceva decât un simplu mit.

Pasărea Dodo cu aspectul său neobișnuit este una din cele mai cunoscute specii dispărute. Engleza uzuală a preluat numele acestui animal în expresia: „mort, ca o pasăre Dodo”. Picioarele mari, aripile butucănoase, gâtul scurt și ciocul incredibil de gros și de recurbat îi conferă un aspect comic păsării Dodo. Corpul greoi și dolofan este completat de o coadă scurtă, formată dintr-un smoc de pene. Deoarece nu avea inamici de care trebuie să se ferească, și-a pierdut capacitatea de zbor. Acesta este un fenomen frecvent la păsările insulare. În timp ce celelalte păsări incapabile să zboare erau alergătoare neobosite, pasărea Dodo se mișca legănat, ca o rață.

Dar, de unde şi-a luat pictorul Roelant Savery modelul pentru pasărea Dodo din tabloul său? El a fost angajat de împăratul habsburgic Rudolf al II-lea pentru a executa o serie de tablouri. Din această poziţie privilegiată, el a avut acces la colecţia zoologică a împăratului şi la toate speciile „exotice” noi sosite în porturile olandeze.

Tot în acest tablou, în afară de celebra pasăre Dodo, mai apar şi două specii dispărute de papagali, Macaw-ul antilian (în stânga – exemplarul superb cu pene roşii) şi Macaw-ul din insula Martinique (în dreapta).

Un minunat tablou care ne face intrarea în lumea minunată a păsărilor dispărute!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock