Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

“Pasărea Dodo a lui Edwards” – un tablou celebru care ne prezintă incredibile specii dispărute de păsări

341

blankUn pictor mai puţin cunoscut de către public este Roelant Savery (1576-1639), un artist olandez din “perioada de aur flamandă”. Savery s-a specializat în a picta animale, plante şi flori, iar poate cea mai celebră operă a sa o constituie “Dodo-ul lui Edwards” (1626). Tabloul a intrat în posesia ornitologului George Edwards (1694-1773), care m-ai târziu l-a donat lui British Museum – de-aici şi numele.

De ce-i atât de important şi de celebru acest tablou? Pentru că în centrul lui se observă o specie de pasăre, dispărută astăzi, denumită “pasărea Dodo” (denumirea ştiinţifică este Raphus cucullatus). Pasărea Dodo a trăit de-a lungul mileniilor pe insulele Reunion și Mauritius din Oceanul Indian. Însă, la numai două sute de ani de la venirea omului în această regiune, pasărea a dispărut, ea fiind vânată cu sălbăticie. Marea majoritate a specialiştilor consideră anul 1662 anul în care ultimul exemplar din pasărea Dodo a fost văzut, aşa că putem spune fără greşeală că ea a dispărut în secolul al XVII-lea. Există însă unii care consideră că “pasărea Dodo” n-ar fi altceva decât un simplu mit.

Pasărea Dodo cu aspectul său neobișnuit este una din cele mai cunoscute specii dispărute. Engleza uzuală a preluat numele acestui animal în expresia: “mort, ca o pasăre Dodo”. Picioarele mari, aripile butucănoase, gâtul scurt și ciocul incredibil de gros și de recurbat îi conferă un aspect comic păsării Dodo. Corpul greoi și dolofan este completat de o coadă scurtă, formată dintr-un smoc de pene. Deoarece nu avea inamici de care trebuie să se ferească, și-a pierdut capacitatea de zbor. Acesta este un fenomen frecvent la păsările insulare. În timp ce celelalte păsări incapabile să zboare erau alergătoare neobosite, pasărea Dodo se mișca legănat, ca o rață.

Dar, de unde şi-a luat pictorul Roelant Savery modelul pentru pasărea Dodo din tabloul său? El a fost angajat de împăratul habsburgic Rudolf al II-lea pentru a executa o serie de tablouri. Din această poziţie privilegiată, el a avut acces la colecţia zoologică a împăratului şi la toate speciile “exotice” noi sosite în porturile olandeze.

Tot în acest tablou, în afară de celebra pasăre Dodo, mai apar şi două specii dispărute de papagali, Macaw-ul antilian (în stânga – exemplarul superb cu pene roşii) şi Macaw-ul din insula Martinique (în dreapta).

Un minunat tablou care ne face intrarea în lumea minunată a păsărilor dispărute!

blank

Orgoni Crystal