Care e cel mai în vârstă organism de pe Pământ? Poate acesta să atingă şi vârsta de 100 de milioane de ani?


Cea mai în vârstă vietate de pe Pământ este un lucru controversat. Pentru aceasta trebuie să ne hotărâm cum definim cuvântul „viu”. Să spunem o definiţie mai puţin rigidă – de exemplu, seminţele şi bacteriile care sunt într-o stare latentă pe o perioadă extrem de lungă de timp, dar care pot fi readuse la viață.

Iată în continuare câteva exemple de organisme extrem de bătrâne de pe Terra:

1) Pinul din California: 5.062 ani. Pinii sunt arbori care trăiesc vieți incredibil de lungi. Cel mai vechi pin aflat în viaţă se află în Munţii Albi din California şi acesta are 5.062 de ani. Locaţia exactă nu a fost dezvăluită, pentru ca acest copac să fie protejat de curioşi. Atunci când arborele germina (undeva în jurul anului 3050 î.Hr.), oamenii abia începuseră să construiască Stonehenge-ul.

2) Molidul din Suedia: 9.550 de ani. Există copaci chiar şi mai bătrâni. Un molid din provincia Dalarna (Suedia) se presupune că are o vârstă de 9.550 de ani. Copacul germinează chiar şi în prezent.

3) Colonie de plopi: 80.000 de ani. Undeva în SUA, în sudul statului Utah se află o colonie de plopi tremurători, identici din punct de vedere genetic, care au 80.000 de ani vechime. Aceştia acoperă o suprafaţă de circa 43,6 hectare, dar, din păcate, colonia se află pe moarte. Cauza poate fi o combinație dintre schimbările climatice, secetă și insecte.

4) Bacterii de 500.000 de ani. În 2007, cercetătorii au raportat găsirea unor bacterii vechi de 500.000 de ani, care îşi reparau în linişte ADN-ul, în timp ce se aflau înghețaţi în permafrost. Asta înseamnă că bacteriile nu au fost în stare latentă: ele au fost active, așteptând condiții mai bune, astfel încât organismele să poată începe să se reproducă din nou.

5) Microbi de 100 de milioane de ani. Permafrostul nu este singurul loc în care vietăţile extrem de bătrâne se pot ascunde. În 2013, cercetătorii au găsit microbi în nişte sedimente vechi de 100 de milioane de ani, pe fundul mării. Microbii se reproduceau odată la fiecare 10.000 de ani.

Sursa (traducerea şi adaptarea): livescience.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock