Puternicele aurore de pe Jupiter – cele mai mari din sistemul nostru solar – sunt un mister pentru cercetătorii NASA


Cercetătorii care supraveghează misiunea Juno a NASA, au analizat aurorele lui Jupiter, care sunt cele mai puternice din sistemul nostru solar. Observațiile lor, bazate pe datele colectate de spectrograful ultraviolet și de instrumentele detectorului de particule energetice de la bordul navei spaţiale Juno, care orbitează Jupiter-ul, au dezvăluit un nou mister.

„La Jupiter, cele mai strălucitoare aurore sunt cauzate de un fel de proces de accelerare turbulentă pe care nu îl înțelegem foarte bine”, a declarat într-un comunicat Barry Mauk, cercetător la Laboratorul de Fizică Aplicată de la Universitatea Johns Hopkins. „Există sugestii în ultimele noastre date care indică faptul că, întrucât densitatea de putere a generației aurorale ajunge să fie din ce în ce mai viguroasă, procesul devine instabil și un nou proces de accelerare se manifestă. Dar va trebui să ne uităm la date”.

Măsurătorile aurorelor lui Jupiter au evidențiat potențiale electrice extrem de puternice, aliniate la câmpul magnetic al lui Jupiter, care accelerează electronii spre atmosfera joviană la energii de până la 400.000 de electroni volți.

Această cifră este de 10 până la 30 de ori mai mare decât cele mai mari aurore observate pe Pământ, unde doar câteva mii de volți sunt suficienţi pentru a genera aurore intense, cum  sunt cele care apar adesea în locuri precum Alaska, Canada, Europa de Nord și multe alte regiuni polare nordice și sudice.

Ceea ce-i uimeşte pe cercetători este faptul că, în ciuda acestor date, aurorele de pe Jupiter sunt observate doar uneori și ele nu sunt sursa celor mai intense aurore, așa cum sunt pe Pământ. „Cele mai înalte energii pe care le observăm în regiunile aurorale ale lui Jupiter sunt formidabile. Aceste particule energetice care creează aurorele sunt un pas pentru a înţelege centurele de radiații ale lui Jupiter”, a spus Mauk.

Ceea ce vedeţi în imaginea de mai sus reprezintă o vedere reconstruită a aurorelor nordice ale lui Jupiter, prin intermediul filtrelor Spectografului în ultraviolete al lui Juno, la 11 decembrie 2016, când nava spațială Juno s-a apropiat de Jupiter. Creditul imaginii: NASA / JPL-Caltech / Bertrand Bonfond.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): nature.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO