„Evenimente viitoare vor distruge aceste tăbliţe sacre… Oameni de alte rase vor păzi câteva care vor rămâne ca obiecte neprețuite și le vor studia în zadar, fără a fi în stare să le citească…” Aceste cuvinte profetice ar fi fost scrise în tăbliţele Rongorongo, nişte artefacte misterioase din Insula Paștelui.
Scrierea, în formă de linii hieroglifice, este sculptată pe 25 de bucăți de lemn, care pot fi găsite astăzi în diverse muzee din întreaga lume, dar nu şi pe Insula Paștelui, acolo unde le este locul. Este greu de spus dacă există doar aceste tăbliţe Rongorongo sau mai sunt şi altele ascunse undeva în peșterile din Insula Paștelui. Oricum, cu certitudine putem afirma că simbolurile Rongorongo sunt indicii importante ale unor cunoștințe vechi, probabil pierdute pentru totdeauna.
În conformitate cu o veche legendă, Hoto Matua, primul rege al insulei, a ajuns aici și a creat una dintre cele mai uimitoare culturi megalitice din istorie. Oamenii aparţinând acestei culturi misterioase au creat imense monumente din piatră pe Insula Paștelui (citiţi mai multe în acest articol: Insula Paştelui şi enigmele sale). Acest rege legendar ar fi adus cu el 67 de tăbliţe Rongorongo care conțineau tradiții, tabele genealogice și alte înregistrări din trecut; în călătoria sa, el ar fi fost însoțit de către oameni învățați care știau arta de a scrie și ştia a citi inscripțiile. Dacă ne bazăm pe această legendă, înseamnă că o mulțime de tăbliţe pur şi simplu au dispărut.
De mult timp, aceste tăbliţe Rongorongo au constituit un subiect de polemică și dezbatere. Problema e faptul că aceste tăbliţe n-au fost niciodată descifrate, chiar dacă s-au făcut mai multe încercări în acest sens; mai mult decât atât, nu se cunoaşte nici când ele au fost create. Ca și în cazul celor mai multe înscrisuri nedescifrate, au fost propuse mai multe teorii şi traduceri diferite. De exemplu, în conformitate cu Thor Heyerdahl, un explorator şi specialist în domeniu, tăbliţele Rongorongo sunt legate de scrierile din America de Sud, cum ar fi scrierea pictografică pe tablete de lemn realizată de indienii Cuna din Panama și nord-vestul Columbiei. Alţi cercetători însă sugerează că acesta nu este o scriere; dacă nu e o scriere, atunci ce-ar putea fi?
Simbolurile unice Rongorongo au intrat în atenţia lumii, odată cu sosirea în Insula Paştelui a primilor misionari, care au ajuns aici în anul 1860. Inscripțiile Rongorongo din Insula Paștelui au fost descrise pentru prima oară de francezul Joseph-Eugene Eyraud (1820-1868), care a devenit primul rezident cunoscut din Insula Paștelui. El le-a identificat în mod corect ca fiind „caractere hieroglifice” și a spus că, cel mai probabil, reprezentau o scriere, aceasta fiind considerată prima încercare de interpretare serioasă a genezei fenomenului.
Părintele Sebastian Englert, un misionar german care a lucrat pe insulă între 1937-1969, în calitate de preot paroh al insulei, în cartea sa „Insula din Centrul Lumii”, a încercat să traducă aceste tăbliţe, spunând că acestea conţin un avertisment adresat omenirii: „Evenimente viitoare vor distruge aceste tăbliţe sacre… Oameni de alte rase vor păzi câteva care vor rămâne ca obiecte neprețuite, și le vor studia în zadar, fără a fi în stare să le citească…”
Alţii au sugerat că Rongorongo nu reprezintă un sistem de scriere, ci un dispozitiv mnemonic, un proces sau o tehnică de învățare de îmbunătățire sau dezvoltare a memoriei. Va fi posibilă într-o zi pentru a rezolva enigma Rongorongo? Sau poate că acesta reprezintă într-adevăr un avertisment profetic, iar toate eforturile de studiere a acestor tăbliţe sunt în zadar?