Serialul SF Netflix „Dark” şi incredibilele sale conexiuni cu misterioasele tăbliţe de smarald


Dacă sunteţi abonaţi la canalul TV de filme Netflix, atunci probabil că aţi vizionat şi serialul „Dark”, o producţie germană care a debutat la finalul anului 2017. Serialul SF urmăreşte o serie de întâmplări bizare ce au avut loc într-un orăşel german, care se datorează unei găuri de vierme ce se află situată sub centrala nucleară locală, aflată sub conducere a influentei familii Tiedemann. „Dark” este văzută ca o capodoperă modernă SF, dar totuşi ea s-a inspirat din mai multe surse oculte / ezoterice.

După ce în „Dark” facem cunoştinţă cu un preot misterios – „Noe” -, care ne vorbeşte în termeni biblici despre sfârşitul lumii şi despre noua „arcă” creată pentru umanitate, la un moment în serialul SF se face referire la „Tabula Smaragdina”, o formaţie de heavy-metal care o ascultă Ulrich, unul dintre personajele principale ale serialului SF. Cei interesați de hermetism și de alchimie au recunoscut imediat numele trupei ca fiind numele latin ale faimoaselor „tăbliţe de smarald”, o sursă esențială, de secole întregi, pentru cei pasionaţi de ezoterism.

Tăbliţele de smarald reprezintă o lucrare enigmatică, despre care se crede că ar conține secretele alchimiei și, ca atare, de-a lungul anilor a fost studiată îndeaproape de aproape toți cei care aveau un interes în hermetism, alchimie și ocultism. Deși s-a susţinut mult timp că opera a fost scrisă în vechime de un personaj legendar, Hermes Trismegistus, cercetătorii cred că versiunea pe care o avem azi provine dintr-o sursă scrisă în limba arabă, cu mai puțin de 1.500 de ani în urmă.

Însă, nu doar formaţia „Tabula Smaragdina” face referire la tăbliţele de smarald din serialul „Dark”. De exemplu, ușile portalului de călătorie pe care Jonas le descoperă în peșteră în timpul episodului șase prezintă o frază preluată din tăbliţe: „Sic mundus creatus est” (adică „Astfel, lumea este creată”). De fapt, al șaselea episod al seriei folosește această expresie în limba latină ca şi titlu.

Şi referinţele la tăbliţele de smarald din serialul „Dark” nu se opresc aici: un desen din tăbliţă apare expus pe peretele unui spital, preotul Noe are pe spate tatuaje cu texte din tăbliţe.

Există câteva mituri interesante legate de originea tăbliţelor de smarald, care ar fi putut contribui și la acţiunea din serialul „Dark”. Astfel, unul din mituri spune că acestea au fost scrise de Seth din Biblie (fiul lui Adam) și că Noe a luat-o pe corabia sa în timpul Marelui Potop; apoi, a ascuns tăbliţele într-o peșteră din apropierea Hebronului, unde mai târziu au fost descoperite de soția lui Avraam, Sarah.

În aceste mituri despre tăbliţele de smarald observăm motivul peșterii care joacă, de asemenea, un rol central în „Dark”. Și observăm totodată apariția unui nume important: Noe. Este acest motiv de origine ezoterică motivul pentru numele de Noe din seria Netflix, decât să fie pur și simplu o referință biblică? Este întâmplător faptul că tânăr Ulrich ascultă la începutul seriei formația Tabula Smaragdina, cu albumul intitulat „Fist of Hebron” – poate o referinţă la locația peşterii în care a ascuns Noe tăbliţele de smarald?