Astăzi, 26 septembrie 2022, omenirea deviază un asteroid cu ajutorul unei sonde spaţiale! Ni se ascunde vreun eveniment catastrofic ce-ar putea avea loc în viitor?

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Agenţia de presă a Radio România – RADOR – ne spune o ştire îngrijorătoare, şi anume faptul că astăzi, 26 septembrie 2022, omenirea va devia un asteroid, în cadrul unei misiuni spațiale internaționale. Adică, o sondă spațială se va ciocni controlat de un asteroid, într-un prim efort internațional de deviere a traiectoriei sale, pentru a testa capacitatea omenirii de a se proteja astfel de aceste corpuri cerești.

În ştirea RADOR se mai spune că misiunea astronomică internațională are două componente: una americană (DART), care va impacta satelitul asteroidului, iar cea europeană (HERA), care va observa dacă devierea a fost sau nu reușită. La partea europeană, o contribuţie importantă are şi Agenţia Spaţială Română.

Intervenţia umană asupra unui corp ceresc, pentru a proteja Terra, în eventualul unui impact nimicitor cu planeta noastră, a fost abordată în cel puţin 2 filme SF cunoscute: „Armageddon” şi „Deep Impact”, ambele apărute în anul 1998. „Armageddon” ne prezintă povestea unui grup de experți în forări petroliere care sunt trimiși de NASA în spațiul cosmic pentru a opri un gigantic asteroid care este pe cale să lovească Pământul, pe când în „Deep Impact” ni se spune o poveste asemănătoare: o cometă cu nucleul de 7 mile urmează să ciocnească Pământul, ceea ce va provoca o extincție în masă; în acest scop, SUA și Rusia construiesc în secret o navă spațială numită Messiah, care va coborî pe cometă. După explozia bombei nucleare pusă la 100 m adâncime, cometa se desparte în două noi obiecte la fel de periculoase: Biederman (2,4 km lungime) și Wolf (9,7 km).

Acum, se pare că s-a trecut de la scenarii SF la acţiuni reale. De ce se fac asemenea simulări? Ce corp ceresc masiv ne ameninţă Terra în viitorul apropiat? Reamintesc că în 2009 o ştire a făcut ocolul lumii: cu 5 ani mai devereme, cercetătorii descoperiseră un asteroid, numit Apophis, cu o rază de aproximativ 270 metri și o masă de 2.1 x 10 milioane de tone, care ar putea să ne lovească planeta în anul 2029. Dacă totuşi, el va ocoli Pământul și Luna în anul 2029, ar reprezenta o și mai mare amenintare 7 ani mai târziu, în 2036. Citiţi mai multe AICI: Asteroidul Apophis, zeul răului şi distrugerii, va lovi Pământul în 2029?

Şi, vă mai readuc aminte de o altă ştire din aprilie 2021: NASA (Agenţia spaţială americană) a organizat un exercițiu (simulare), în care un presupus asteroid este pe cale să lovească Pământul, pentru a se vedea cum reacționează autorităţile. Deşi se spune că acest exerciţiu este pentru a testa capacitatea de reacţie a „jucătorilor-cheie”, atunci când un asteroid s-ar putea prăbuşi pe Terra, dacă se ascunde şi altceva? Dacă cei de la NASA ştiu deja că un asteroid s-ar putea prăbuşi pe Pământ în anii următori? A nu se uita că exerciţii asemănătoare au mai avut loc şi în 2000 / 2001 (deşi e vorba de exerciţii militare), când se simula distrugerea unei clădiri mari în New York, chiar înaintea evenimentelor teroriste 9/11 din 11 septembrie 2001. Citiţi mai multe în acest articol: NASA a ţinut un exerciţiu ipotetic în care un asteroid mare va lovi Pământul în 2021, lângă Cehia. Această simulare mai ascunde şi altceva?


  •  
  •  
  •  
  •  

Un comentariu la „Astăzi, 26 septembrie 2022, omenirea deviază un asteroid cu ajutorul unei sonde spaţiale! Ni se ascunde vreun eveniment catastrofic ce-ar putea avea loc în viitor?”

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner