Misterioase orașe pierdute și piramide antice descoperite în adâncul Amazonului


O echipă de arheologi a descoperit rămășițele unei rețele complexe de așezări urbane, care până acum au rămas ascunse sub desişul Amazonului bolivian. Datând de aproximativ 1.500 de ani, aceste așezări (care au drumuri complicate, platforme și chiar piramide) sunt surprinzător de complexe și sugerează existența unei civilizații pierdute înfloritoare. Echipa de cercetare condusă de Institutul German de Arheologie a analizat, prin utilizarea scanerelor LiDAR, regiunea Llanos de Mojos , din nord-estul Boliviei, unde se află cultura prehispanică Casarabe (aproximativ 500-1400 d.Hr.).

Descoperirile indică faptul că misterioșii oameni Casarabe au fost mult mai numeroși decât se credea anterior și că au dezvoltat o civilizație extinsă care s-a adaptat cu succes la mediul lor unic. Deși munca cercetătorilor nu a fost una ușoară, aceștia au reușit să îndepărteze „digital” vegetația pădurii și să producă un model detaliat al terenului subiacent. Echipamentele de teledetecție de la bordul elicopterelor sau dronelor pot trimite zeci de mii de impulsuri laser într-o multitudine de direcții. Datorită scanerelor LiDAR, miile de impulsuri laser au scos la iveală structuri arheologice sub vegetația densă, dezvăluind mai multe așezări necunoscute, într-o rețea de drumuri, rezervoare și canale care se concentrau pe două așezări – Cotoca şi Landivar.

Cu această tehnologie, s-a putut crea o hartă 3D a terenului, care a evidențiat prezența celor două situri remarcabil de mari – de 147 și 315 hectare – într-un sistem dens de așezări pe patru niveluri, rezultând 11 așezări necunoscute anterior ale culturii Casarabe. Noua descoperire a scos la iveală arhitectura acestor mari așezări: platforme în trepte, pe care sunt structuri în formă de „U”, clădiri ceremoniale, movile dreptunghiulare și piramide conice care ating 22 de metri înălțime. Toate aceste locuri sunt înconjurate de ziduri, dar şi de maluri poligonale concentrice. În plus, s-a observat şi o infrastructură enormă de gospodărire a apei, formată din canale și rezervoare.

Imagine LiDAR al sitului de la Cotoca. Imagine: H. Prumers / Institutul German de Arheologie

Descoperirile sugerează că Amazonul de vest nu era atât de slab populat cum se credea anterior. Multă vreme, arheologii au bănuit că solul amazonian nu era potrivit pentru susținerea agriculturii pe scară largă, fiind impropriu dezvoltării oricărei civilizații tropicale. Dar, la începutul anilor 2000, această idee a început să se schimbe. Unii cercetători au găsit din ce în ce mai mult urme arheologice, în special cu ajutorul teledetecţiei, care a devenit un instrument tehnologic mai fiabil, astfel încât vechile teorii au început cu adevărat să se schimbe. Toate descoperirile arheologice au fost publicate în revista științifică „Nature” pe 25 mai 2022.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock