Site de secrete, stiinta si metafizica

Napoleon n-a fost otrăvit, ci a murit datorită unei intoxicări renale

4 9

napoleon5De-a lungul timpului au existat mai multe ipoteze cu privire la cauzele morţii împăratului francez Napoleon I. S-a scris că ar fi murit de cancer sau otrăvit cu arsenic. Recent, un medic danez a dedicat un întreg volum descoperirilor şi notiţelor specialiştilor care l-au tratat pe Napoleon, şi au ajuns la concluzia că împăratul a sfârşit din cauza unei intoxicaţii renale.

Arne Soerensen, specialist în nefrologie, în prezent ieşit la pensie, susţine că are toate dovezile care să întărească varianta unei suferinţe la rinichi a liderului francez şi să corecteze, astfel, istoria. Într-o carte apărută în luna mai 2009, intitulată ”Napoleons Nyrer” (Rinichii lui Napoleon), Soerensen a înlăturat miturile ce-au învăluit moartea fostului împărat, afirmând că acesta a decedat la vârsta de 51 de ani în urma unei intoxicaţii renale şi nu otrăvit cu arsenic sau de cancer la stomac.

‘Nu sunt istoric, ci medic, pasionat de istorie. Am studiat starea de sănătate a lui Napoleon din copilăria şi până la moartea lui”, a afirmat Soerensen. ”În bătăliile sale, el avea aceleaşi simptome urinare care au avut repercusiuni asupra capacităţii sale de judecată, cum a fost cazul în bătălia de la Borodino, din 7 septembrie 1812, când era apatic şi absent”.

Teribil marcat de boală, el era ”amorţit şi indecis” în bătălia fatidică de la Waterloo, din 18 iunie 1815. Napoleon avea ”probleme de sănătate de la vârsta de 3 ani”. Era ”agresiv şi dificil cu camarazii săi”, potrivit mamei sale, releva Arne, convins de faptul că Napoleon a avut ” probleme urinare întreaga lui viaţă”. Suferea de o îngustare a canalului urinar, de infecţii cronice ale unei vezici atrofiate, de o maladie renală, o nefropatie obstructivă, ocazionând ulcer la stomac şi complicaţii fatale. ”Era un om vrednic de milă, dar care-şi ascundea boală, că marii oameni de talia fostului preşedinte american Roosevelt, mort din cauza unei tumori pe creier”, notează el. ‘‘Diagnosticul final este în fine emis, dar pacientul este mort, ce pacat”, a afirmat specialistul.

De la finalizarea studiilor sale până în aceşti ultimi ani, Soerensen ”a cumpărat şi a împrumutat în total circa 2.000 de cărţi despre Napoleon”, petrecând în medie ”3-4 ore” pe zi pentru a le studia. În vila sa din Aalborg, Soerensen, în vârstă de 82 de ani, îşi aminteşte despre toate datele bătăliilor lui Napoleon. El a împărtăşit pasiunea sa referitoare la epoca lui Napoleon I cu medicii şi infirmierele de la spitalul din Aalborg, unde, în timpul pauzelor de cafea, îşi amuza colegii povestind despre Napoleon, explicându-le ”consecinţele importante” ale maladiei lui asupra deciziilor de pe câmpul de bătălie.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie