Incredibil! Roboţii nu reprezintă invenţia zilelor noastre! Acum sute şi mii de ani, oamenii din Antichitate şi din Evul Mediu foloseau roboţi şi androizi!


ROBOTI VECHICredeţi că roboţii reprezintă doar invenţia societăţii actuale? De fapt, dacă e să citim întreaga istorie a omenirii, vom observa că roboţii au existat de mii de ani! Cum se poate aşa ceva!? Iată că se poate, că nu cred că toate povestirile vechi au fi fost scrise doar din imaginaţie.

Robotul împărătesei Chinei

Astfel, legendele greceşti spun că Hephaistos, fierarul Olimpului, construise două statui de aur care semănau cu femei tinere. Ele se deplasau singure şi îl ajutau pe zeul infirm să meargă. În China antică, în istoria împăratului Taiman, este descris un om mecanic; împărăteasa îl găsea fermecător pe robot, dar, din gelozie, stăpânul Imperiului Celest a dat ordin să fie distrus aparatul, în ciuda admiraţiei pe care o avea el însuşi pentru automat.

Porumbelul zburător dinainte de Iisus

Scriitorul şi criticul latin Aulus Gellius scria că în sec.al IV-lea î.Hr., Archita din Taranto, matematician şi filozof al şcolii lui Pitagora, ar fi construit un porumbel din lemn care avea în interior diferite mecanisme mecanice. Porumbelul, când era pus pe un copac, putea să zboare de pe o ramură pe alta.

Misteriosul cap de bronz al papei

Un procedeu de fabricare a roboţilor a fost consemnat, într-o scriere cifrată, în mai multe cărţi de magie şi păstrate astfel timp de secole. Călugărul Gerbert d’Aurillac (920-1003), profesor la Universitatea din Reims, care a devenit mai târziu papa Silvestru al II-lea, avea, se zice, un automat de bronz care răspundea la întrebări. Automatul fusese construit de însuşi Papa „în anumite condiţii stelare şi planetare”. Acest ordinator primitiv răspundea cu „da” sau „nu” la întrebări importante referitoare la politică sau religie. Documente despre această „programare” trebuie să existe încă la biblioteca Vaticanului. „Capul magic” a dispărut după moartea pontifului.

Un robot „modern” acum 800 de ani

Albert cel Mare (1206-1280), arhiepiscop de Regensburg, era un erudit. În scrierile sale, el a abordat chimia, medicina; matematica si astronomia. Peste 20 de ani i-au fost necesari pentru a construi faimosul său android. Biografia lui spune că automatul era compus din „substanţe şi metale necunoscute, alese sub influenţa stelelor”. Această maşinărie umană umbla, vorbea şi îndeplinea funcţii domestice. Albert şi discipolul său, Toma d’Aquino, trăiau în comun, serviţi de android. Istoria spune că, într-o zi, robotul prea vorbăreţ l-a supărat pe Toma prin discursurile şi poveştile sale. Apucând un ciocan, sfântul discipol a distrus maşinăria. Această istorisire nu trebuie considerată drept o pură ficţiune. Albert cel Mare a fost un savant autentic: în secolul al XIII-lea descria Calea Lactee ca un conglomerat de stele foarte îndepărtate de Terra.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO