Descoperirea unei structuri de lemn de acum 476.000 de ani, care arată că oamenii preistorici erau mai avansaţi decât se credea până acum


În urmă cu jumătate de milion de ani, mai devreme decât se credea posibil, oamenii construiau structuri din lemn, potrivit unei noi cercetări efectuate de o echipă de la Universitatea din Liverpool și Universitatea Aberystwyth. Cercetarea, publicată în revista „Nature”, ne vorbeşte despre o lucrare de excavare a lemnului conservat la situl arheologic din Kalambo Falls, Zambia, datând de cel puțin 476.000 de ani și anterioară evoluției propriei noastre specii, Homo sapiens.

Analiza de specialitate a urmelor tăiate de scule de piatră de pe lemn arată că acești oameni timpurii au modelat și au unit doi bușteni mari pentru a face o structură, probabil fundația unei platforme sau a unei părți a unei locuințe. Până acum, dovezile pentru utilizarea de către oameni a lemnului se limitau la utilizarea lui pentru a face foc, săpat bețe și sulițe. Lemnul se găsește rar în astfel de situri antice, deoarece de obicei putrezește și dispare, dar la Kalambo Falls nivelurile ridicate ale apei au păstrat lemnul.

Profesorul Larry Barham, de la Departamentul de Arheologie, Clasici și Egiptologie al Universității din Liverpool, care conduce proiectul de cercetare „Rădăcinile străvechi ale umanităţii”, a spus: „Această descoperire a schimbat modul în care mă gândesc despre strămoșii noștri timpurii. Uitați de eticheta „Epoca de piatră”, uitați-vă la ce făceau acești oameni: au făcut ceva nou și mare din lemn. Și-au folosit inteligența, imaginația și abilitățile pentru a crea ceva ce nu mai văzuseră până acum, ceva care nu mai existase până acum. Ei și-au transformat împrejurimile pentru a face viața mai ușoară, pentru a-și face treburile zilnice. Acești oameni semănau mai mult cu noi decât am crezut”.

Datarea de specialitate a descoperirilor a fost efectuată de experți de la Universitatea Aberystwyth. Ei au folosit tehnici noi de datare prin luminescență, care dezvăluie ultima dată când mineralele din nisipul din jurul descoperirilor au fost expuse la lumina soarelui, pentru a le determina vârsta.

Situl de la Kalambo Falls de pe râul Kalambo se află deasupra unei cascade de 235 de metri la granița Zambiei cu regiunea Rukwa din Tanzania, la marginea lacului Tanganyika. Zona se află pe o listă provizorie a UNESCO pentru a deveni un sit al Patrimoniului Mondial din cauza semnificației sale arheologice.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): lucrarea ştiinţifică „Evidence for the earliest structural use of wood at least 476,000 years ago” / nature.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO