Un eveniment astronomic ce n-a mai fost văzut până acum: o Ejecție Coronală de Masă a stelei Betelgeuse, de 400 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru!


Analizând datele de la telescopul spațial Hubble al NASA, precum și date de la câteva alte observatoare, astronomii au ajuns la concluzia că steaua supergigantă roșie Betelgeuse și-a atins vârful în 2019, pierzând o parte substanțială a suprafeței sale vizibile și producând o ejecție gigantică a masei sale. Acesta este ceva nemaivăzut până acum în comportamentul unei stele normale.

Soarele nostru elimină în mod obișnuit părți din atmosfera sa exterioară, într-un eveniment cunoscut sub numele de Ejecție Coronală de Masă (CME). Dar steaua Betelgeuse a expulzat de 400 de miliarde de ori mai multă masă decât un CME tipic al Soarelui nostru!

Steaua monstruoasă încă își revine încet din această ejecţie. „Betelgeuse continuă să facă niște lucruri foarte neobișnuite în acest moment”, crede Andrea Dupree de la Centrul pentru Astrofizică / Harvard & Smithsonian / Cambridge, Massachusetts.

Aceste noi observații oferă indicii cu privire la modul în care stelele roșii își pierd masa la sfârșitul vieții, pe măsură ce cuptoarele lor de fuziune nucleară se ard, înainte de a exploda ca supernove. Volumul pierderii de masă le afectează în mod semnificativ soarta. Cu toate acestea, comportamentul surprinzător al lui Betelgeuse nu este o dovadă că steaua este pe cale să explodeze în curând. Deci, evenimentul de pierdere de masă nu este neapărat semnalul unei explozii iminente.

 


Lasă un comentariu