Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

O umbră cosmică misterioasă, ca aripile unui păsări, a fost observată de telescopul spaţial Hubble. Care e explicaţia?

108

blankTelescopul spațial Hubble al NASA a surprins o imagine incredibilă a unui disc protoplanetar (neformat) care aruncă o umbră uriașă pe un nor cosmic mai îndepărtat într-o regiune formată din stele – ca o muscă în fasciculul unei lanterne, ce aruncă o umbră pe perete.

Formaţiunea cosmică neobişnuită se numește HBC 672, iar caracteristica umbrei sale a primit numele de „umbră de liliac”, pentru că seamănă cu o pereche de aripi. „Umbra se mișcă. E ca aripile unei păsări!” a spus autorul principal al descoperirii, Klaus Pontoppidan, astronom la Institutul de Științe ale Telescopului Spațial din Baltimore (SUA).

Fenomenul poate fi cauzat de o planetă care interacţionează cu discul și se deformează. Mai exact, cum? Avem o stea înconjurată de un disc, iar discul nu este plat, adică nu se aseamănă cu inelele lui Saturn. Asta înseamnă că, dacă lumina stelei se îndreaptă în sus, ea merge în continuare, fără să fie blocată de nimic. Dar, dacă încearcă să meargă pe planul discului, nu poate ieşi și atunci aruncă o umbră.

Discul – o structură de gaze, praf și rocă – ar putea avea o formă de șa, cu două vârfuri și două depresiuni, ceea ce ar explica forma umbrei. Specialiştii speculează că ar fi vorba de o planetă, încorporată în disc, cu o orbită înclinată pe planul discului.

blank

Umbra, care se întinde de la stea peste norul cosmic este atât de mare – de aproximativ 200 de ori lungimea sistemului nostru solar – încât lumina nu circulă instantaneu. De fapt, timpul necesar pentru ca lumina să călătorească de la stea spre marginea percepută a umbrei este de aproximativ 40 – 45 de zile.

Discul este prea mic și prea îndepărtat pentru a fi văzut, chiar și de către Hubble. HBC 672 se află situată la aproximativ 1.400 de ani-lumină distanţă. Are doar 1-2 milioane de ani vechime, ceea ce înseamnă că este foarte tânără din punct de vedere cosmic.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): nasa.gov

Orgoni Crystal