Faţa ascunsă a Lunii şi Pământul apar într-o imagine uluitoare, ce n-aţi mai văzut-o până acum

  •  
  •  
  •  
  •  

Oamenii fotografiază planete din sistemul nostru solar de decenii întregi. Cu mult înainte ca primul om să ajungă pe Lună în 1969 (deşi mulţi se îndoiesc că ar fi făcut-o), au existat imagini ale Lunii și ale Pământului, precum și ale altor planete. Cu toate acestea, o nouă fotografie a fost făcută de un satelit chinez care survolează Luna și prezintă ceva pe care nimeni nu a văzut vreodată, fiind extrem de spectaculos! Chiar și acum, la 50 de ani după aşa zisa aselenizare a oamenilor, noua imagine reuşeşte să uimească pe toată lumea.

În timp ce această nouă imagine nu prezintă neapărat ceva complet nou – ceva asemănător a fost mai văzut înainte – totuşi o asemenea perespectivă nu a mai fost arătată niciodată. Astfel, pentru prima dată în istorie, satelitul chinezesc Longjiang-2 a fotografiat întreaga parte întunecată a Lunii și Pământul, într-o singură fotografie. Astfel, în prim planul fotografiei apare partea întunecată a Lunii (cea care nu se vede niciodată de pe Pământ, fiind ascunsă), iar în fundal, se vede foarte mic Pământul.

Telescoapele au primit primele imagini de la satelitul chinezesc încă din octombrie 2018, dar această imagine este prima care arată Luna în întregime. Telescopul olandez Dwingeloo a descărcat imaginea de 16 kb în decurs de aproximativ 20 de minute.

În iunie 2018, satelitul chinezesc Longjiang-2 a intrat pe orbita Lunii, alături de alt satelit, Queqiao. Din păcate, Longjiang-2 și-a pierdut satelitul său “geamăn”, Longjiang-1, în mai 2018, când acesta din urmă a pierdut contactul cu Administrația Națională Spațială din China. Cei doi sateliți rămași, Queqiao și Longjiang-2, încă orbitează Luna. Aceasta înseamnă că există o șansă destul de mare de a vedea mai multe imagini uimitoare ale celui mai apropiat vecin al Pământului, în viitorul apropiat.

Deocamdată, tot ce putem face este să așteptăm. Între timp, ne putem bucura de imaginea absolut minunată pe care o avem cu Pământul și Luna.


  •  
  •  
  •  
  •