„Ţipetele de moarte” ale planetelor care se dezintegrează – o altă teorie a emisiilor radio rapide


În radioastronomie, o emisie radio rapidă (Fast Radio Burst / FRB – în limba engleză) este un impuls radio tranzitoriu de lungime, cuprins între o fracțiune de milisecundă și câteva milisecunde, cauzat de un proces astrofizic cu energie mare, încă neînțeles. Deși extrem de energic la sursă, puterea semnalului care ajunge pe Pământ a fost descrisă ca fiind de 1.000 de ori mai slab decât de la un telefon mobil de pe Lună. Primul FRB a fost descoperit de astrofizicianul Duncan Lorimer în 2007, după ce au fost studiate datele arhivate din 2001 ale telescopului Observatorului Parkes din Australia. De atunci au fost înregistrate multe FRB-uri, inclusiv câteva care au fost detectate ca repetându-se în moduri aparent neregulate.

Într-un nou studiu publicat în revista „Astrophysics Journal”, autorul principal al studiului, astronomul Yong-Feng Huang, a emis noi ipoteze pentru a explica emisiile radio rapide, care apar în mod neașteptat și rapid, dar uneori într-un model care se repetă. În timp ce alte studii recente spune că magnetarii (stele neutronice magnetice) ar fi cauza lor, Huang crede că un alt obiect spațial trebuie să fie implicat pentru ca un FRB să se repete. Astfel, stelele cu neutroni, care sunt stele gigantice prăbușite, pot avea în continuare planete în jurul lor. Dacă planeta se apropie – posibil atrasă de forța gravitațională uriașă – ea poate fi dezintegrată uşor, trimițând bucăţi uriaşe în steaua cu neutroni. Aceste bucăţi dezintegrante ale planetei sunt atrase de vântul de radiații și de particulele care ies din steaua neutronică aflată pe moarte. Această ciocnire poate produce emisii radio rapide foarte puternice. Destul de puternice pentru a trimite un FRB către Pământ? E posibil că da – spune studiul ştiinţific.

Dovada pentru a susține această teorie a venit de la primul FRB (FRB 121102, descoperit în 2007) care se repetă la fiecare 160 de zile, precum şi de la un FRB mai recent (FRB 180916), care se repetă la fiecare 16 zile. Un model al unui scenariu de fragmentare a planetei a arătat că ambele ar putea crea FRB-uri prin „țipetele de moarte” ale unei planete care se dezintegrează.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): iopscience.iop.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock