Cel mai puternic laser din lume dezvăluie secretele interioare ale planetelor gigante Jupiter şi Saturn


O echipă de cercetare de la National Ignition Facility din California a dezvoltat cel mai mare si mai puternic laser din lume, pentru a putea descoperi secretele interioare ale două planete gigantice: Jupiter şi Saturn.

Interiorul celor două planete sunt alcătuite din hidrogen gazos care este supus la mai mult de un milion de ori mai multă presiune decât presiunea atmosferică de pe Pământ. Pentru a recrea acest mediu de lucru, oamenii de știință au tras emis un fascicul de laser către o mostră de gaz, ridicând presiunea la aproape două milioane de ori mai mare decât cea găsită în atmosfera Pământului.

În astfel de condiții extreme, ei au privit cum hidrogenul se transformă dintr-un gaz invizibil într-un lichid transparent şi apoi într-un material metalic, negru şi lucios. Produsul final a fost similar cu aluminiu.

Una din echipele ce se află în spatele experimentului, cea condusă de dr. Stewart McWilliams de la Universitatea din Edinburgh, a explicat următoarele: „Am știut despre existența acestei stări metalice de hidrogen de aproximativ 100 de ani, iar ea a fost măsurată timp de aproximativ 25 de ani. Dar întrebarea care a persistat a fost aceea unde, în interiorul lui Jupiter, se va produce transformarea într-o stare metalică”.

În studiul publicat în revista „Science”, dr. McWilliams și echipa sa explică cum au descoperit că hidrogenul a devenit negru la aproximativ 1,5 milioane de ori presiunea din atmosfera Pământului, iar starea metalică a fost atinsă la o presiune de aproximativ două milioane de ori mai mare. Hidrogenul din nucleul lui Jupiter este considerat a fi sub șase milioane de ori mai mare presiune ca și hidrogenul din atmosfera Pământului.

Oamenii de știință de la National Ignition Facility cred că munca lor ne va învăța nu doar despre planetele gigantice din sistemul nostru solar, ci va fi folositoare și aici pe Pământ. Ei spun că pot utiliza lasere pentru a comprima combustibilul pe bază de hidrogen și pentru a declanșa reacții de fuziune nucleară, creând o nouă sursă de energie regenerabilă.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): llnl.gov

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO