Cele mai rapide 5 animale din lume


S-a stabilit faptul că un om nu poate alerga cu mai mult de 40 kmh şi asta pe distanţe scurte. Desigur, dacă este într-o maşină sportivă, el poate să atingă viteza de 250 sau 300 kmh. Dar ce viteză au animalele? Iată un top cu vitezele cele mai mari din lume, prinse de animale!

1) Ghepardul – viteza de circa 110 km/h

ghepard

Ghepardul a fost declarat recordman, dacă este urmărit de vânător aleargă până când inima îi încetează să mai bată. Ghepardul, al cărui nume în limba engleză, cheetah, originează din sanscrită, Chitraka, denumire binomială, Acinonyx jubatus, este un membru atipic al familiei pisicilor sălbatice mari, Felidae. Ghepardul este a un căţărător modest, vânând prada prin viteza alergării sale şi nu prin agilitatea săriturii. Ca atare, este plasat în propriul său gen, Acinonyx.

Ghepardul este, de departe, cel mai rapid animal terestru, şi chiar dacă viteza sa maximă exactă este necunoscută, poate atinge adesea mai mult de 105 km/h (sau 65 mph). Cel mai rapid record de viteză înregistrat de un ghepard a fost de 105km/h (65.25 mph)[2], obţinut pe distanţe scurte (de circa 460 m sau 500 de yarzi).

Ghepardul este, de asemenea, posesorul unei acceleraţii explozive, fiind capabil de a atinge în trei secunde, pornind de pe loc, viteza de circa 110 km/h (sau ≈70 mph), fiind mai rapid decât majoritatea maşinilor de curse. La acest record contribuie şi faptul că, spre deosebire de restul felidelor, ghepardul are ghearele neretractile.

2) Antilopa – viteza de circa 80 km/h

antilopa

Antilopele cu moţ sunt antilope de talie mică şi cu coarne drepte. Trăiesc în pădurile Africii şi sunt renumite pentru că îşi fac reciproc toaleta capului, ca ritual de consolidare a legăturilor dintre indivizi. Antilopele de mlaştină sunt animale asemănătoare căprioarelor, care trăiesc în mlaştini şi smârcuri. Printre aceste specii se numără: antilopa de mlaştină, antilopa de apă, antilopa lui Litschi. Printre speciile de antilope-cal se numără antilopa kongoni, antilopa-cal uriaşă sau antilopa-cal neagră. Sunt specii impresionante, unele cu coarne splendide, răsucite, foarte preţuite.

Ea poate atinge viteza de 80 kmh, lucru ce-o favorizează atunci când este atacată.

3) Leul – viteza de circa 70 km/h

leul7

Leul este un mamifer din familia Felidae. Leul mascul poate fi recunoscut uşor datorită coamei sale, şi poate cântări până la 225 kg. Femelele sunt mult mai mici, cântărind până la 150 kg. Leii sunt carnivori, trăiesc în grupuri de familii, care consist în femele înrudite, puii de ambele sexe, şi un mascul neînrudit, care se împerechează cu femelele adulte. Femelele se ocupă cu vânatul, în timp ce masculii apără şi menţin graniţele teritoriului. Masculii sunt daţi afară din grup când ajung la maturitate.

4) Gazela – viteza de circa 70 km/h

gazela

Silueta elegantă a gazelelor se regăseşte la absolut toate speciile, în ciuda câtorva diferenţe de mărime. Gazelele trăiesc în savanele Africii de Est, acolo unde se hrănesc în principal cu ierburi şi frunziş. Gazelele consumă apa plantelor. Ea poate atinge viteza de 70 kmh.

5) Gnu – viteza 64 km/h

gnu

Gnu este o formă de antilopă care se întâlneşte în Africa, fiind prada favorită a hienelor, leilor, leoparzilor şi gheparzilor. Sunt animale puternice, putând chiar răni un leu cu forţa lor. Pot să prindă viteza maximă de 64 kmh.

Sursa: www.animalpedia.ro


Lasă un comentariu