Cele mai ciudate 9 dezastre din lume


De-a lungul timpului, au existat o mulţime de dezastre, care au provocat un număr foarte mare de morţi. Însă, există şi o serie de dezastre care s-au desfăşurat în condiţii chiar ciudate. Să vedem împreună un top al acestor dezastre ciudate.

1. Invazia de şerpi de la St Pierre (1902)

st-pierre-martinique

Activitatea vulcanică din apropierea localităţii St Pierre (Insula Martinique) este de intensitate mică, de obicei, aşa că n-a fost luată în seamă de localnici, atunci când şi-a făcut apariţia în aprilie 1902. Totuşi, o lună mai târziu, cenuşa şi sulful se intensifica în atmosfera din zonă. Întrucât le-au fost distruse culcuşurile lor din apropierea munţilor, şerpii au început să invadeze un cartier din St Pierre. Peste 50 de oameni au fost omorâţi din această invazie a şerpilor. Dar acesta n-a fost singurul dezastru; pe 8 mai, vulcanul a erupt violent, şi toată localitatea St. Pierre a fost acoperită cu lavă. Din 30.000 de locuitori, doar 2 au supravieţuit.

2) Panica de la Biserica baptistă Shiloh (1902)

shiloh-baptist-church-1902

2.000 de oameni, majoritatea negri, se aflau pe 19 septembrie 1902 în Biserica baptistă Shiloh din Birmingham (Alabama, SUA). Era o slujbă ţinută de pastorul Booker Washington. După terminarea slujbei, a existat o altercaţie între enoriaşi, cu privire la un scaun. Cuvântul “ceartă” (“fight” în limba engleză) a fost interpretat ca “foc” (“fire” în limba engleză), aşa că s-a iscat o panică în rândul oamenilor care se aflau la slujbă. Toţi s-au îngrămădit să iasă pe uşa din faţă a bisericii, şi efectiv s-au călcat în picioare între ei, în ciuda eforturilor oamenilor de a-i aduce pe oameni la calm. Până la urmă, n-a existat niciun foc, dar 115 oameni au murit sufocaţi în această panică teribilă.

3. Marele dezastru cu melasă de la Boston (1919)

dezastrul-cu-melasa-de-la-boston

Pe 15 ianuarie 1919, în partea nordică a oraşului Boston (SUA), un tanc uriaş încărcat cu melasă a explodat pe o stradă din oraş, revărsându-se cu o viteză de 56 kmh, fapt care a dus la moartea a 21 de oameni şi la rănirea a altor 150. Evenimentul a intrat în folclorul local, iar locuitorii zonei afirmă că în zilele călduroase, chiar şi în ziua de azi persistă mirosul de melasă.

4. Explozia gazometrului de la Pittsburgh (1927)

gazometru

Un uriaş gazometru cilindric (cel mai mare din lume în acele timpuri) şi localizat în inima centrului industrial de la Pittsburgh (SUA), a început să prezinte scurgeri de gaze. Pe 14 noiembrie 1927, muncitorii care se ocupau de reparaţii s-au dus să remedieze defecţiune, dar, pentru că au folosit o lampă cu flacără, gazometrul a luat foc. În dezastru au murit 28 de oameni, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite.

5. Dezastrul din demonstraţia de incendiu de la Gillingham (1929)

foc-pompieri

În fiecare an, pompierii din Gillingham (Anglia) construiesc o casă din lemn, pe care o vor incendia, pentru a-şi demonstra măiestria în meseria lor. De aceea, sunt aleşi câţiva băieţi, care vor juca rolul victimelor în acea casă. Pe 11 iulie 1929, au fost aleşi 9 băieţi (cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani) şi 6 pompieri, aflaţi la etajul 3 al clădirii, costumaţi ca şi cum s-ar fi aflat la o petrecere de nuntă. Planul era ca să se pună un foc la primul etaj, şi să se salveze “nuntaşii” şi alţi participanţi din clădire. Din păcate, focul a pornit mai devreme decât se aştepta lumea, iar toţi cei din clădire au ars, murind astfel 15 oameni.

6. Avionul prăbuşit în Empire State Building (1945)

empire-state-building

Pe 28 iulie 1945, un bombardier B-25 decola de la Bedford (Massachusetts, SUA) şi se îndrepta spre Newark (New Jersey). Din păcte pentru ei, era foartă multă ceaţă, ceea ce făcea ca vizibilitatea să fie redusă. O oră mai târziu, pietonii care se aflau în Manhattan (New York) priveau cu groază cum un avion ieşea din nori şi s-a înfipt în partea estică a lui Empire State Building (cea mai înaltă clădire din lume la acea dată). Bucăţi din avion şi din clădire s-au prăbuşit. O gaură imensă a fost făcută la etajul 78 al clădirii, întrucât avionul a pătruns într-o parte şi a ieşit în partea cealaltă a clădirii. Întrucât rezervorul avionului a luat foc, 6 etaje au fost cuprinse de incendiu. În dezastru n-au murit decât 14 oameni, întrucât era într-o zi de sâmbătă.

7) Explozia de la Tungus (1908)

tungus7

La 30 iunie 1908, în jurul orei 7.00 ora locală, deasupra unui vast teritoriu al Siberiei centrale a trecut în zbor un mare obiect cosmic. Zborul era însoţit de sunete şi fenomene luminoase puternice şi s-a încheiat printr-o explozie de forţa neobişnuită, la 65 km nord-vest de satul de vânători Vanavara, de pe râul Podkamennaia Tunguska. Explozia a produs o puternică undă de şoc, arborii din taiga s-au prăbuşit pe o suprafaţă de 2.150 kilometri pătraţi. Modificări ale presiunii atmosferice s-au înregistrat în întreaga lume. Explozia a provocat şi un cutremur, iar lumina ei a putut fi observată la distanţe de sute de kilometri. În jurul locului exploziei au fost înregistrate mai multe incendii.

8. Explozia în lanţ din Texas City (1947)

dezastrul-din-texas-city

Pe 15 aprilie 1947, un vas francez, pe nume Grandcamp, a acostat în portul din Texas City (SUA), având la bord circa 1400 de tone de nitrat de amoniu. În noaptea următoare, un foc a cuprins nava. Până în zori, fumul negru şi gros i-a alertat pe autorităţi, întrucât la doar 200 de metri distanţă se afla uzina chimică Monsanto. Deodată, o minge de foc a cuprins vasul. În câteva minute, focul a cuprins apoi şi uzina chimică, care şi ea a explodat ucigând sute de oameni. La scurt timp după miezul nopţii, o altă navă a explodat şi ea. Se spune că în acest eveniment şi-au pierdut viaţa 500 de oameni.

9. Otrăvirea în masă de la Basra (1971)

grau20

În septembrie 1971, o navă conţinând 90.000 tone de grâu a ajuns în portul irakian din Basra. Grâul a fost tratat cu metil-mercur, pentru a preveni încolţirea, şi pe saci, în limbile engleză şi spaniolă, erau avertismente cu privire la acest lucru. Înainte de a fi distribuiţi sacii către fermieri, aceştia au fost furaţi din port, şi au fost vânduţi ca alimente populaţiei, deşi trebuiau folosiţi doar pentru însămânţat. Cazul a fost acoperit de guvern, dar a fost descoperit 2 ani mai târziu de către un ziarist american, care a socotit că au existat 6.000 de victime, iar alţi 100.000 de oameni au suferit orbire, surzenie sau afecţiuni ale creierului.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO