Ştiinţa confirmă: câinii pot recunoaşte persoanele rele!

  •  
  •  
  •  
  •  

Cercetări întreprinse în ultimii ani asupra câinilor au constatat faptul că aceştia sunt extraordinar de perceptivi atunci când vine vorba de citirea gesturilor umane și a expresiilor faciale. Un studiu din 2015 sugerează că cei mai buni prieteni ai oamenilor sunt, de asemenea, capabili să-şi dea seama cât de încredere este o anumită persoană, acţionând astfel în consecință.

În studiul realizat de Akiko Takaoka de la Universitatea din Kyoto din Japonia, a fost evaluată capacitatea câinilor de a înțelege dacă o persoană este de încredere sau nu.

Pentru a testa capacitatea câinilor, proprietarii de câini au indicat către un recipient cu mâncare în el. Câinii au alergat către recipient și au consumat mâncarea. Apoi, o altă persoană a arătat către recipient; când această acțiune a fost repetată, câinele a ignorat persoana care privea către container, demonstrând astfel că patrupedele au învățat că acele persoane nu sunt de încredere. Acest rezultat a fost consistent pentru toți cei treizeci și patru de câini incluși în studiu.

Cercetările recente au arătat, de asemenea, că toţi câinii sunt, de asemenea, capabili să-și formeze loialitatea față de oameni. Într-un experiment, proprietarul câinelui cere ajutor unei alte persoane. În unele cazuri, persoana abordată a fost de ajutor proprietarului, iar alteori a fost dură sau agresivă față de proprietar. După aceasta întâmplare, persoana respectivă încearcă să ofere câinelui o recompensă. Cercetarea a constatat că toţi câinii ar accepta cu fericire recompensa de la o persoană care a fost bună cu proprietarul câinelui, dar ar fi agresivi faţă de persoana care a fost dură cu stăpânul lor. Acest lucru demonstrează că toţi câinii au o înțelegere mult mai precisă a interacțiunilor sociale umane decât se presupunea anterior.

În prezent, se desfășoară cercetări aprofundate cu privire la modul în care câinii înțeleg lumea socială și interacțiunile umane.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu