NASA a calculat anul în care toată viața de pe Pământ va înceta să mai existe


Imagine: rawpixel.com (Commons Creative – free)

O echipă de cercetători care lucrează cu NASA și-a dat seama în sfârșit când Soarele va arde tot oxigenul de pe planeta noastră, distrugând astfel toată viața de pe Pământ. După calculul lor, acest lucru se va întâmpla undeva în jurul anului 1.000.002.021. Adică, viaţa pe Terra va mai exista în jur de 1 miliard de ani. Asta dacă nu cumva un eveniment catastrofal natural sau artificial va distruge definitiv viaţa de pe Terra, înaintea acestui an.

Într-o lucrare de cercetare publicată în anul 2021, echipa descrie ultimele momente înainte ca Pământul să-și piardă capacitatea de a susține viața așa cum o cunoaștem. Astfel, ni se spune că „dezoxigenarea viitoare este o consecință inevitabilă a creșterii fluxurilor solare”.

Cu alte cuvinte, peste un miliard de ani de acum înainte (nu suntem siguri dacă se iau în calcul şi anii bisecţi), radiația Soarelui, care crește încet, va fi atins un punct fără întoarcere pentru atmosfera noastră. Echipa a ajuns la această concluzie după ce a modelat și a rulat o simulare bazată pe algoritm, de sute de mii de ori. Potrivit unui comunicat de presă al Universității Tohoku, unul dintre partenerii de proiect ai NASA, ni se spun următoarele: „Deoarece modelarea evoluției viitoare a Pământului are intrinsec incertitudini în evoluțiile geologice și biologice, a fost adoptată o abordare stocastică, permițând cercetătorilor să obțină o evaluare probabilistică a duratei de viață a unei atmosfere oxigenate. Kazumi Ozaki, profesor asistent la Universitatea Tohoku, a rulat modelul de mai mult de 400 de mii de ori, variind parametrii modelului, și a constatat că atmosfera bogată în oxigen a Pământului va persista probabil încă un miliard de ani”.

Vestea proastă este că este posibil ca planeta noastră să devină nelocuibilă cu mult înainte ca Soarele să sufoce toată viața vegetală a Pământului și apoi să-i ardă atmosfera. Dar vestea bună este că, dacă suntem suficient de deștepți pentru a ne rezolva problemele actuale, mai avem încă un miliard de ani să ne dăm seama cum să stabilizăm steaua care ne-a dat viață.

Experții sunt unanimi: oamenii au nevoie să găsească o nouă planetă pentru existență și avem un miliard de ani pentru a o face. Oamenii de știință sunt optimiști că va fi descoperită o soluție în viitorul îndepărtat.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „The future lifespan of Earth’s oxygenated atmosphere” / nature.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock