Poţi supravieţui în junglă mâncând păianjeni?

996 vizualizari

junglaGuilhem Nayral şi Loic Pillois fac parte dintre oamenii salvaţi că prin minune. Ei au petrecut 7 săptămâni în jungla guyaneză, fără hrană. După vreo 50 de zboruri cu elicopterul deasupra zonei, autorităţile locale au pierdut orice speranţă să-i regăsească şi şi-au încetat căutările la 26 martie 2009…

Atunci când cei doi călători francezi sosesc în Guyana la 12 februarie, pentru o escapadă în pădure, ei speră să revină în Franţa la 27 februarie, după ce vor fi ajuns în Saul, un sat extrem de izolat. Dar, în ziua respectivă, nicio veste de la cei doi prieteni. Cei care îi cunoşteau dau alarma, şi autorităţile guyaneze se lansează în căutarea lor. Prietena şi fratele lui Guilhem debarcă la Cayenne, pentru a cere reluarea operaţiunilor de căutare. Şi, în acest moment, Loic reapare, cu un aer rătăcit. Se prăvăleşte în faţa unui cuplu: „Sunt unul dintre cei doi pierduţi”. Şi trimite poliţia să-i regăsească prietenul, mult prea epuizat pentru a mai putea merge, povestind incredibila lor aventură, care era cât pe-aci să se termine foarte rău.

„Am mers timp de 12 zile, asta era timpul de care dispuneam. Când am văzut că nu eram unde trebuia, ne-am spus: „Vor veni să ne caute”. Ne-am oprit, ne-am refăcut puţin, pentru că, fizic, eram epuizaţi. De fapt, nu eram prea departe de Saul. Am stat 3 săptămâni în acelaşi loc, spunându-ne că elicopterele care or să vină în căutarea noastră ne vor găsi”. Dar în acele momente, nefericiţii au terminat proviziile. Instalaţi la întâmplare, făceau focuri mari, în speranţa de a fi reperaţi, supravieţuind cu te miri ce: „Am mâncat grăunte de palmier, am băut apă, fiindcă ne găseam în apropierea unui râu, unde ne şi spălăm. Şi apoi, prindeam insecte, coleoptere, am mâncat broaşte, păianjeni”. Unul dintre aceşti păianjeni, necopt bine, i-a produs lui Guilhem o paralizie parţială a limbii, datorată veninului. Broaşte ţestoase şi şerpi au completat acest meniu puţin obişnuit.

Până la urmă, la capătul a 3 săptămâni, erau odihniţi şi şi-au zis: „Plecăm mai departe”, continua Loic Pillois. „Dar Guilhem, foarte slăbit, nu mai poate avansa. A pierdut 20 kg în această aventură; a vrut să meargă prea repede. Când cei veniţi în ajutor îl găsesc, el nu mai are decât 7 sau 8 tensiune”. „Încă două-trei zile şi ar fi murit”, continua fratele său, nebun de bucurie de a-l fi regăsit, dar speriat de nespusă sa slăbiciune.

Loic şi Guilhem sunt acoperiţi de paraziţi: de lavre, de muşte, strecurate sub pielea lor. Păduchi „agouti” (specie de rozător din America de Sud) le devorau picioarele. Prima povestire a lui Loic te duce cu gândul la un episod din „Lost”. El spune că, împreună cu tovarăşul său, a ţinut un jurnal, descriind al incredibila lor odisee, dar că păstrează aceste documente la adăpost de privirile indiscrete, cel puţin pentru moment. Dacă nu ar fi fost îngrozitoare starea de sănătate a lui Guilhem, s-ar putea crede că este vorba despre o punere în scenă, o păcăleală, cum de altfel s-a petrecut în alte poveşti cu supravieţuitori, care au reuşit să iasă din adâncurile junglei guyaneze. Minunea este, totuşi, posibilă.