Site de secrete, stiinta si metafizica

Cum a ajuns Olanda să devină “patria lalelelor”

2 9

Lalele sunt originare din Asia Centrală, şi nu din Olanda, aşa cum mulţi ar putea crede. De acolo au ajuns în Turcia, unde au fost şi botezate, numindu-se astfel datorită formei lor de turban. În Turcia, laleaua, care nouă ni se pare atât de olandeză, este floarea naţională şi reprezintă simbolul vieţii.

În anul 1560, trimisul austriac a adus laleaua de la Constantinopol la Viena, unde botanistul curţii imperiale – Charles de l’Ecluse (numit şi Clusius, 1526-1609) – a dezvoltat o pasiune pentru această floare. În anul 1593, când a ajuns ca profesor în Laiden (Olanda), a luat floarea cu el.

În secolul XVII, „mania lalelelor” a cuprins întreaga Europă, pornind din Olanda. Bulbii de lalea au devenit bunuri profitabile şi erau comercializaţi la preţuri foarte mari.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie