Legendara sabie în piatră a Sf. Galgano… cum a ajuns ea acolo!?


sabia sf galganoUna dintre cele mai faimoase legende englezeşti este cea a regelui Arthur și sabiei în piatră. În conformitate cu diferitele versiuni ale poveștii, sabia poate fi trasă din piatră numai de către adevăratul rege al Angliei. O poveste similară, deși mult mai puțin cunoscută, poate fi găsită în regiunea italiană Toscana, unii crezând că ea este sursa de inspiraţie pentru legenda engleză. Este vorba de sabia în piatră a Sf. Galgano.

Sf. Galgano este primul sfânt al cărui canonizare a fost realizată printr-un proces formal de către Biserică. Prin urmare, o mare parte din viața Sf. Galgano este cunoscută prin documentele acestui proces de canonizare, care s-a desfășurat în 1185, la doar câțiva ani după moartea sa. În plus, există, de asemenea, o serie de lucrări scrise de mai mulţi autori despre viața sfântului.

Sf. Galgano s-a născut în 1148 în Chiusdino, în provincia italiană Siena. Mama sa o chema Dionisia, în timp ce numele tatălui era Guido sau Guidotti. Se spune că Sf. Galgano a fost preocupat numai cu plăcerile lumești în viața sa timpurie. Ca nobil, el a fost un cavaler instruit în arta războiului, fiind arogant, dar și violent. Toate acestea însă s-au schimbat, iar cavalerul a devenit ulterior un pustnic.

Transformarea Sf. Galgano a început cu o viziune a Arhanghelului Mihail, care, întâmplător, este de obicei descris ca un sfânt războinic. Într-o versiune a legendei, Arhanghelul Mihail a apărut în fața San Galgano, și i-a arătat calea spre mântuire. Arhanghelul i-a spus chiar locul sfânt în care el ar trebui să meargă.

În dimineața următoare, Sf. Galgano a spus tuturor că el are de gând să devină un pustnic și că va locui într-o peșteră din apropiere. Cum se aștepta, Sf. Galgano fost ridiculizat de prieteni și familie, care i-a spus că şi-a pierdut mințile. Mama sfântului, Dionisia, reuşeşte să-şi convingă fiul să-şi viziteze logodnica pentru ultima dată înainte de a renunța la toate plăcerile lumești. Pe drumul spre logodnică, calul îl aruncă pe Galgano jos. Apoi, o forță invizibilă îl ridică pe Sf. Galgano pe picioare și o voce serafică l-a condus la Montesiepi, un deal apropiat de Chiusdino. Când Sf. Galgano a ajuns la poalele dealului, i s-a spus să se uite în sus. Acolo, Sf. Galgano se spune că a avut o viziune a unui templu rotund cu Iisus și Maria, înconjurat de cei doisprezece apostoli. Apoi, vocea i-a spus să urce dealul.

Când Sf. Galgano a ajuns în partea de sus a dealului, vocea a vorbit din nou, poruncindu-i-se să renunțe la toate dorințele lumești. Sf. Galgano a replicat că nu poate fi aşa de uşor… fiind ca şi cum ai tăia o piatră cu o sabie. Pentru a-şi dovedi punctul său de vedere, Sf. Galgano a scos sabia și a îndreptat-o spre o piatră. Spre marea uimire a sfântului, sabia trecu prin piatră ca un cuțit prin unt! De atunci, sabia a încremenit în piatră. Sf. Galgano a înțeles mesajul, și apoi a trăit pe Montesiepi ca un pustnic. La câțiva ani după moartea sfântului, o capelă rotundă a fost construită în partea de sus a lui Montesiepi, sabia în piatră fiind atracţia principală.

Timp de secole întregi, sabia în piatră a fost frecvent considerată a fi un fals modern. Cu toate acestea, o cercetare relativ recentă a arătat că sabia este într-adevăr din secolul al 12-lea, ţinând cont de compoziția metalului și stilul sabiei. Cercetătorii au descoperit, cu ajutorul unui radar, că există o cavitate de 2 metri x 1 metru sub sabie, care conține trupul Sf. Galgano.

În capelă se află expusă o pereche de mâini mumificate, care şi ele sunt, de asemenea, din secolul al 12-lea. Potrivit unei legende, diavolul a trimis un asasin, în chip de călugăr, de Montesiepi. Lupii sălbatici ai dealului, care erau prietenii Sf. Galgano, l-au protejat pe sfânt de către atacator. După ce asasinul a fost ucis, mâinile sale au fost mumificate și ulterior au fost expuse în capelă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO