Un cercetător a ajuns la concluzia că a începe lucrul înainte de ora 10 dimineaţa e echivalent cu o tortură


Un cercetător de la Universitatea Oxford spune că trezirea înainte de ora 10 dimineaţa este echivalent cu o tortură. Potrivit lui Dr. Paul Kelley, cercetător principal la Universitatea din Oxford, oamenii care sunt nevoiţi să se trezească și să înceapă lucrul înainte de ora 10 dimineața, se simt ca şi cum ar fi supuşi unei torturi.

Dr. Kelley explică faptul că organismele umane se folosesc de cronometre biologice, cunoscute sub numele de ritmuri circadiene, un fel de ceasuri ale organismului. Ritmul circadian este un ciclu genetic pre-programat, care reglează activitatea creierului, nivelul de energie, producția de hormoni și chiar percepția timpului. Trezindu-ne înainte de ora 10 dimineața, ritmul circadian este perturbat. Acest lucru poate avea un efect de domino pentru diferite elemente ale sănătății unei ființe umane. Potrivit lui dr. Kelley „Nu ne putem schimba ritmurile noastre de 24 de ore. Nu poți învăța să te scoli la un anumit moment … ficatul şi inima au modele diferite”.

Totuşi, dacă aşa stau treburile, de ce societatea a creat oamenilor un program în care aceştia să se scoale înainte de ora 10? Motivul datează din primii ani ai secolului al XX-lea, când ziua de lucru a fost stabilită la 8 ore, pentru a maximiza productivitatea în fabrici, iar acest program a rămas în mare parte neschimbat până în astăzi.

Potrivit lui Dr. Kelley, aceasta este o problemă internațională majoră care trebuie rezolvată. „Avem o societate lipsită de somn”, a spus el. „Aceasta este o problemă internațională. Toată lumea suferă și nu trebuie să rămână aşa”.

Dr. Kelley a experimentat pe o scară mică, mutarea orei de începere a unei școli britanice de la 8,30 la 10 dimineața. După o perioadă, Dr. Kelley a remarcat faptul că nivelurile de prezență, productivitatea generală în școală și performanțele elevilor au crescut în mod dramatic. Acest experiment ar putea avea implicații uriașe dacă ar fi aplicat în alte domenii ale societății. De fapt, s-ar putea ajunge la o societate mai productivă și cu indivizi mai sănătoşi.

Sursa: telegraph.co.uk

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock