Cu 500 de ani înaintea lui Columb, mai mulţi aventurieri au traversat oceanul şi au ajuns într-un oraş cu „oameni goi, înalţi, cu plete şi pielea roşie”. Oare unde au ajuns!?


Ştim in istoria oficială că cele două Americi au fost descoperite la sfârşitul secolului al XV-lea de către navigatorul Cristofor Columb. Dar oare au mai fost făcute şi alte călătorii anterioare de către europeni pentru a găsi America?

În anul 743, un arhiepiscop de Porto, şase episcopi şi câţiva fideli ai acestora, luând cu ei toate bunurile, au fugit din Spania invadată de mauri, ajungând în insula Celor Şapte-Cetăţi, numită şi Antilia sau Sete Ribade. Martin Behaim ne informează că o navă spaniolă a vizitat insula Antilia în 1414.

Geograful arab El-Edrisi, în secolul al Xl-lea, a scris în cartea sa intitulată Descrierea Africii şi a Spaniei: „De la Lisabona a plecat expediţia aventurierilor care intenţionau să descopere secretele şi limitele oceanului… După unsprezece zile de navigaţie, au intrat într-o mare a cărei apă densă emana un miros pestilenţial… Apoi au navigat spre sud, timp de douăsprezece zile, ajungând la Insula Oilor cu carne amară, care nu putea fi mâncată.

Şi-au continuat drumul spre sud, timp de încă douăsprezece zile, ajungând într-un oraş mare, unde au văzut oameni goi, înalţi, cu pielea roşie, cu corpul acoperit de păr şi cu plete lungi şi drepte. Femeile erau extrem de frumoase.” Oare unde au ajuns? Parcă se aseamănă mult cu descrierea amerindienilor…

Foto: prelucrare proprie