Cercetătorii sunt pe punctul de a crea primul translator dintre oameni şi delfini! Vom putea astfel comunica cu delfinii?


delfiniCercetătorii testează un translator om-delfin, acesta fiind primul exemplu de utilizare cu succes a tehnologiei umane în lumea fascinantă a delfinilor, ce sunt consideraţi ca fiind specia cea mai inteligentă de pe Terra, după oameni.

„A fost asemenea unui „uau!” Avem un succes. A fost uimitor!”, a declarat Dr. Denise Herzing, director al Proiectului „Delfini sălbatici” și creatorul dispozitivului. Cunoscut sub numele de „Dispozitiv de auzit şi telemetrie a cetaceelor” (CHAT – Cetacean Hearing and Telemetry), acest traducător utilizează o pereche de hidrofoane (microfoane subacvatice) pentru a capta gama de sunete făcute de delfini.

Mai degrabă decât să „traducă” în mod direct aceste vocalize în vorbire umană, Dr. Herzing a învăţat delfinii un vocabular limitat definit de oameni. Acest lucru ajută la simplificarea gamei largi de zgomote făcute de delfini, care produc sunete până la frecvențe de până la 200 KHz – de aproximativ de 10 ori mai mult decât oamenii pot auzi.

Delfinii, care sunt animale extrem de sociabile, folosesc sunete specifice, nu doar pentru comunicare, ci şi pentru ecolocaţie, asemenea sonarelor, sunetele fiind de ajutor pentru depistarea obstacolelor din mediul lor. Dr. Herzing a dezvoltat opt ​​”cuvinte” pentru delfini, care se referă la elemente din mediul acvatic al delfinilor, cum ar fi „algele marine” sau „undele făcute de bărci” (atunci când un delfin întâlneşte un val creat de o barcă).

Dr. Herzing colaborează cu Thad Starner, un expert în inteligență artificială de la Institutul de Tehnologie din Georgia din Atlanta, pentru a dezvolta CHAT, în speranţa că dicţionarul delfini-oameni va fi gata într-o bună zi.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock