Un nou studiu a analizat posibilitatea ca planeta noastră să nu fie doar o sferă plină de apă, metal și rocă. Pământul este singura casă pe care am cunoscut-o vreodată – dar ar putea fi într-adevăr o ființă vie singulară?
Potrivit unui studiu recent publicat în Jurnalul Internațional de Astrobiologie, așa-numita „ipoteză Gaia” ar putea fi mai solidă decât ar putea părea la început. „Convențional, inteligența este văzută ca o proprietate a indivizilor”, a scris Adam Frank, co-autor al studiului, profesor de fizică și astronomie la Universitatea din Rochester. „Cu toate acestea, se știe, de asemenea, că este şi o proprietate a colectivelor”.
Potrivit studiului, o planetă trece prin patru etape majore de dezvoltare bazate pe locuibilitatea sa și apariția vieții inteligente. Acestea variază de la o „biosferă imatură” (care este așa cum era Pământul cu miliarde de ani în urmă), la o „tehnosferă matură” (un echilibru perfect de sisteme biologice și tehnologice).
„În momentul de față, civilizația noastră este ceea ce cercetătorii numesc o „tehnosferă imatură”, un conglomerat de sisteme și tehnologii generate de om care afectează în mod direct planeta, dar nu se autoîntrețin”, au scris autorii studiului, într-un comunicat de presă. „De exemplu, cea mai mare parte a consumului nostru de energie implică consumul de combustibili fosili care degradează oceanele și atmosfera Pământului. Tehnologia și energia pe care le consumăm pentru a supraviețui ne distrug planeta natală, care, la rândul său, ne va distruge specia. Planetele evoluează prin stadii imature și mature, iar inteligența planetară indică momentul în care ajungi pe o planetă matură”.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): phys.org