Ar putea fi Pământul o entitate inteligentă, cu proprie conştiinţă? Un studiu ştiinţific surprinzător


Un nou studiu a analizat posibilitatea ca planeta noastră să nu fie doar o sferă plină de apă, metal și rocă. Pământul este singura casă pe care am cunoscut-o vreodată – dar ar putea fi într-adevăr o ființă vie singulară?

Potrivit unui studiu recent publicat în Jurnalul Internațional de Astrobiologie, așa-numita „ipoteză Gaia” ar putea fi mai solidă decât ar putea părea la început. „Convențional, inteligența este văzută ca o proprietate a indivizilor”, a scris Adam Frank, co-autor al studiului, profesor de fizică și astronomie la Universitatea din Rochester. „Cu toate acestea, se știe, de asemenea, că este şi o proprietate a colectivelor”.

Potrivit studiului, o planetă trece prin patru etape majore de dezvoltare bazate pe locuibilitatea sa și apariția vieții inteligente. Acestea variază de la o „biosferă imatură” (care este așa cum era Pământul cu miliarde de ani în urmă), la o „tehnosferă matură” (un echilibru perfect de sisteme biologice și tehnologice).

„În momentul de față, civilizația noastră este ceea ce cercetătorii numesc o „tehnosferă imatură”, un conglomerat de sisteme și tehnologii generate de om care afectează în mod direct planeta, dar nu se autoîntrețin”, au scris autorii studiului, într-un comunicat de presă. „De exemplu, cea mai mare parte a consumului nostru de energie implică consumul de combustibili fosili care degradează oceanele și atmosfera Pământului. Tehnologia și energia pe care le consumăm pentru a supraviețui ne distrug planeta natală, care, la rândul său, ne va distruge specia. Planetele evoluează prin stadii imature și mature, iar inteligența planetară indică momentul în care ajungi pe o planetă matură”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): phys.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock