Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

În Univers, Inteligenţa Artificială extraterestră există şi ar putea avea miliarde de ani vechime – spune un oficial NASA


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Când ne gândim la posibilitățile vieții în altă parte a Universului, avem tendința să ne imaginăm civilizații care seamănă cu ale noastre, formate din ființe biologice umanoide, ca ceva din serialul SF „Star Trek”. Dar dacă forma dominantă de inteligență în Univers este mai degrabă artificială decât biologică?

Filozoful Susan Schneider – care deține catedra de Astrobiologie NASA / Biblioteca Congresului Baruch S. Blumberg – consideră că o astfel de Inteligenţă Artificială ar exista deja de miliarde de ani. „Nu cred că majoritatea civilizațiilor extraterestre avansate ar fi biologice”, a spus ea. „Cele mai sofisticate civilizații vor fi postbiologice, forme de inteligență artificială sau superinteligență extraterestră”.

Într-un studiu recent efectuat la NASA, Schneider a încercat să răspundă la întrebarea cum ar gândi o inteligență extraterestră și dacă ar avea experiențe conștiente similare cu ale noastre. Ea a concluzionat că, odată ce o civilizație ajunge la punctul în care se poate aventura în spațiu, vor dura doar câteva secole pentru ca acea civilizaţie să treacă la Inteligența Artificială. Acest lucru face foarte probabil, susține ea, că orice extratereștri pe care îi întâlnim să nu fie biologici.

Totuşi, este important să rețineți că definiția lui Susan Schneider pentru „Inteligența Artificială” se extinde şi la extratereştrii care și-au îmbunătățit mintea și conștiința cu ajutorul tehnologiei – deci acest lucru nu înseamnă neapărat că o Inteligenţă Artificială extraterestră ar fi pur robotică. Poate că ar fi ceva de genul lui Borg din „Star Trek” – o fuziune dintr-o entitate biologică și mașină, concepută pentru ceea ce s-ar putea realiza doar cu evoluția. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă este probabil să întâlnim astfel de ființe (sau chiar să devenim noi înșine).

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): dailygalaxy.com


Lasă un comentariu