A existat vreodată în istoria Pământului vreo specie de reptile inteligente? Asta studiază acum oamenii de ştiinţă…


Imagine: prelucrare proprie

Galaxia noastră Calea Lactee conține zeci de miliarde de planete potențial locuibile, dar nu avem idee dacă suntem singuri în acest Univers. Deocamdată, Pământul este singura lume cunoscută pentru a adăposti viața, iar printre toate ființele vii de pe planeta noastră presupunem că Homo sapiens este singura specie care a dezvoltat o tehnologie avansată.

Dar, într-o lucrare ştiinţifică publicată în 2018 şi intitulată „Ipoteza Siluriană”, se face referire la existenţa unei posibile rase antice de reptile inteligente care a existat odată pe Terra. „Ipoteza Siluriană” face referire la serialul SF „Doctor Who”, acolo unde o specie străveche de reptilieni inteligenţi, „Silurienii”, sunt treziţi de un experiment al unui reactor nuclear. Autorii lucrării spun clar că nu sugerează în această lucrare că reptilele inteligente ar fi existat vreodată în Era Siluriană.

„Știm cu adevărat că am fost prima specie tehnologică de pe Pământ?” se întreabă Adam Frank, profesor de fizică și astronomie la Rochester și co-autor al lucrării. „Avem o societate industrială de doar aproximativ 300 de ani, dar există o viață complexă pe Pământ de aproape 400 de milioane de ani. Dacă oamenii ar dispărea astăzi, orice civilizație viitoare care ar putea apărea pe Pământ peste milioane de ani ar putea cu greu să recunoască urmele civilizației umane. La fel, dacă o civilizație anterioară a existat pe Pământ cu milioane de ani în urmă, am putea avea probleme în a găsi dovezi despre aceasta”.

Descoperirea artefactelor fizice ar fi cu siguranță cea mai bună dovadă a existenţei unei civilizații siluriene pe Pământ, dar Frank se îndoiește că vom găsi vreodată aşa ceva: „Orașele noastre acoperă mai puțin de un procent din suprafață. Orice orașe comparabile dintr-o civilizație anterioară ar putea ușor să scape paleontologilor din zilele noastre. Și nimeni nu ar putea să se aştepte să găsească un iPhone din perioada Jurassic-ului; nu ar putea supravieţui milioane de ani, cu „Gorilla Glass” sau nu”.

Găsirea oaselor fosilizate ar fi teoretic o sarcină mai uşoară, dar dacă o altă specie avansată a populat Pământul cu milioane de ani în urmă, ar fi mai ușor să găsim scheletele lor fosilizate – dacă ar avea schelete. Oamenii moderni au doar în jur de 100.000 de ani vechime.

Din aceste motive, Frank și Gavin Schmidt, autori ai lucrării, s-au concentrat pe posibilitatea de a găsi relicve chimice ale unei civilizații terestre străvechi. Folosind tehnologia umană ca şi ghid, Schmidt și Frank au încercat să găsească molecule sintetice de lungă durată, precum și urme ale radioactivităţii (în cazul în care vechile civilizaţii au purtat un război atomic). După ce au examinat mai multe evenimente geologice bruşte din ultimii 380 de milioane de ani, cercetătorii au concluzionat că niciunul dintre ele nu s-au potrivit unui profil tehnologic.

Autorii însă cred că e nevoie de mai multe cercetări, cum ar fi studierea modului în care substanțele chimice industriale se află în sedimentele oceanice, sau dacă s-ar găsi urme de substanțe chimice similare în registrul geologic.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): arxiv.org