Pentru a doua oară în decursul acestei luni Soarele a devenit „gol”! Ce se întâmplă?


pata solaraSoarele a devenit „gol” pentru a doua oară în mai puțin de o lună, adică au apărut sau vor apărea pete solare masive pe suprafaţa sa. Este un semn că steaua noastră intră într-o nouă perioadă de activitate scăzută, una care va continua să dureze timp de aproximativ cinci ani. Dar, în ciuda acestui lucru, istoria a demonstrat că unele dintre cele mai mari furtuni solare înregistrate au apărut atunci când petele solare sunt mai numeroase.

Soarele este o stea volatilă. Modificări sale de suprafață au un ciclu de 11 ani, când apar perioade de creştere şi descreştere a petelor solare. Acestea sunt zone întunecate de pe suprafata Soarelui care indică o activitate intensă magnetică atât de puternică încât inhibă activitatea solară și, astfel, reduce temperatura din acea zonă.

Petele solare pot avea doar câţiva kilometri diametru, dar sunt pete solare care depăşesc 150.000 de km diametru, întrecând astfel cu mult diametrul Pământului. Aceste pete masive pot fi văzute pe suprafața Soarelui, fără ajutorul vreunui telescop.

Existența lor fluctuantă are implicații uriașe pentru mediu și tehnologia noastră de aici, de pe Pământ. Petele solare reprezintă pur și simplu un semn al câmpurilor magnetice solare puternice; uneori, ele sunt stabile, iar alteori ele sunt explozive. Un câmp magnetic puternic poate alimenta exploziile solare și duce la ejecţii coronale masive, care, la rândul lor, duc la furtuni geomagnetice pe Pământ. Noi suntem oricând în pericolul ca o furtună solară să ne lovească din plin, distrugându-ne astfel tehnologiile de care ne folosim atât de mult în zilele noastre. De exemplu, în 1859 a existat o furtună geomagnetică masivă pe Terra, din cauza Soarelui, care a dat naştere la aurore vizibile până în sudul Caraibelor. Dacă o asemenea furtună ar fi avut loc astăzi, electricitatea şi Internetul ar fi fost distruse timp de săptămâni, dacă nu luni întregi pe Pământ.

Zilele trecute, în partea opusă a Soarelui (cea pe care noi ne vedem acum) ceva a erupt, rezultând un nor masiv de plasmă în spaţiul cosmic; aceasta înseamnă că în curând vom observa o pată solară masivă. Soarele se află în perioada sa de declin, care se va termina undeva în jurul anului 2020; ce ne va aduce ea după această dată, vom vedea…

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock