Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Ce pasăre uriaşă trăia acum 40.000 de ani: o bufniţă-gigant canibală, de 70 cm înălţime şi 1,5 metri anvergura aripilor!


În Ecuador s-a găsit o nouă specie de bufniță prădătoare uriașă, cu o înălţime de aproximativ 70 de centimetri și o anvergură a aripilor de 1,5 metri. Această nouă specie, care a fost numită Asio ecuadoriensis, a trăit în urmă cu circa 40.000 de ani, având picioarele lungi și subțiri, fiind eficiente în capturarea prăzii.

Resturile bufniței au fost găsite într-o mică peșteră situată în provincia Chimborazo din Anzii Ecuadorieni, la 2800 de metri deasupra nivelului mării și reprezintă prima de acest fel descoperită în America de Sud. Descoperirea a fost făcută în timpul săpăturilor efectuate între 2009 și 2012 de către Departamentul de Biologie al Universităţii Politehnice din Quito, Ecuador.

Locul descoperirii este una dintre cele mai importante zone fosilifere din Ecuador, cunoscută sub numele de Quebrada Chalan. Acolo au fost găsite oase fosilizate de micro-mamifere, păsări și, în special, bufnițe.

„Una dintre particularitățile acestei bufniţe uriaşe este că ea avea o predilecție pentru consumul altor bufnițe mai mici”, a spus dr. Federico Agnolin, co-autor al studiului publicat în revista științifică „Journal of Ornithology”, adăugând că specia este „o raritate biologică”.

În peștera antică au fost găsite 4 specii de bufnițe. Trei dintre ele corespund unor specii care există în prezent, dar a patra – bufnița canibală gigantă, nu a supraviețuit până astăzi. Acum 40.000 de ani, când trăia această bufniţă, înălţimea terenului era mult mai mică, iar clima era mai rece. Dar, schimbările climatice care au avut loc în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, când s-a încheiat epoca de gheață, a fost parțial responsabilă pentru dispariţia acestor păsări prădătoare mari.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): springer.com


Lasă un comentariu