Mai inteligenţi decât credeam: pentru prima dată, au fost observaţi porci care se folosesc de instrumente, cum o făceau oamenii în epoca de piatră!


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Noi, oamenii, spunem că suntem cea mai inteligentă specie de pe această planetă, iar una din caracteristicile acestei inteligenţe este dată de faptul că noi suntem capabili să folosim diverse instrumente pentru a ne atinge scopurile. Însă lucrurile nu stau chiar aşa. Nu suntem singura specie de pe Terra care foloseşte instrumente. Biologii au observat că şi o specie de maimuţe din America de Sud foloseşte instrumente… iar acum, surpriză! S-a constatat că chiar şi porcii folosesc instrumente, exact cum o făceam noi când eram în epoca de piatră!

De ceva vreme știm că porcii sunt destul de inteligenţi, la nivelul unui copil de 7 ani. Dar un studiu recent condus de Meredith Root-Bernstein și publicat în revista „Mammalian Biology” descrie „primele observații structurate ale manipulării obiectelor instrumentale de către porci”.

Root-Bernstein a văzut porcii care se folosesc de instrumente încă din 2015, în timpul unei observații întâmplătoare făcute la o grădină zoologică. Femeia a urmărit cum un porc vizayan, pe nume Priscilla, ştia să folosească o bucată de scoarță ca o lopată pentru a scoate murdăria. Ulterior, ea a descoperit că acest comportament nu a fost niciodată descris de biologi.

Root-Bernstein și colegii ei au observat alți porci vizayani în captivitate și au descoperit că toți se foloseau de unelte ca mijloc de construire a adăpostului. De asemenea, femeia a descoperit că purcica Priscilla i-a învățat pe moştenitorii ei să-i copie comportamentul, transmițând astfel cunoștințele despre utilizarea instrumentelor din generație în generație.

Dar, porcii vizayani sălbatici au fost observaţi folosind instrumente mai surprinzătoare. De exemplu, Fernando Gutierrez, şeful unui grup de conservare din Filipine, a spus că porcii vizayani au fost văzuți folosind roci pentru a testa dacă gardurile electrice erau cu adevărat periculoase. Dacă gardurile electrice erau active, ele scoteau un sunet specific la lovirea cu pietrele de către porci. Dacă erau inactive, ele nu scoteau niciun sunet şi atunci porcii puteau trece mai departe în siguranţă. Acesta este un nivel de inteligenţă pe care nu îl au majoritatea copiilor în vârstă de 7 ani…

Vedeţi studiul despre porci AICI.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock