Cel mai scurt test IQ din lume are doar 3 întrebări simple! Este absolut fenomenal dacă reuşiţi să-l faceţi!


Imagine: pxhere.com (Commons Creative – free) + prelucrare personala

Un test de inteligenţă este necesar pentru aflarea nivelului de inteligenţă al unei persoane. Cel mai cunoscut test este cel care stabileşte coeficientul de inteligenţă (IQ). IQ-ul mediu al unui om este de 100, dar există persoane geniale ale căror IQ depăşeşte 240.

De obicei, un test pentru stabilirea IQ-ului este complex, conţine nenumărate întrebări la care subiectul trebuie să răspundă şi necesită o anumită perioadă de timp pentru a fi completat. Însă, există şi teste simple şi rapide de IQ, ca cel din acest articol, care conţine doar 3 întrebări.

Se numeşte Testul de reflecție cognitivă (CRT) şi a fost dezvoltat de psihologul Shane Frederick în 2005. Frederick spune că a ales cele trei întrebări pentru CRT, deoarece a observat că marea majoritate a oamenilor au tendinţa de a da răspunsuri eronate impulsive. Adică, întrebările îi fac pe oameni să sară repede la concluzii, în loc să analizeze cu atenţie întrebările aparent simple.

În ianuarie 2003, CRT a fost administrat la 3.428 respondenți, în 35 de studii separate, pe o perioadă de 26 de luni. În timpul acelui experiment, doar 17% dintre studenții de la universitățile de top din lume (precum Yale și Harvard) au obținut un punctaj perfect la întrebările CRT. Pe baza rezultatelor acestui experiment de 26 de luni, Frederick a introdus CRT-ul în lume în 2005.

Vedeţi mai jos întrebările şi apoi răspunsurile corecte.

1. Problema cu bâta de baseball și cu mingea

O bâtă de baseball și o minge costă împreună 1,10 USD (dolari). Bâta de baseball costă cu 1 dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?

2. Problema mașinii de fabricat dispozitive

5 mașini au nevoie de 5 minute pentru a fabrica 5 dispozitive. De cât timp ar avea nevoie 100 de mașini pentru a fabrica 100 de dispozitive?

3. Problema ostrovului de nuferi care se dublează

Există un ostrov de nuferi într-un lac. În fiecare zi, ostrovul se dublează ca mărime. Dacă sunt necesare 48 de zile pentru ca ostrovul să acopere întregul lac, cât timp ar fi necesar pentru ca ostrovul să acopere jumătate din lac?

OK, ideal acum ar fi ca să vă gândiţi bine şi să faceţi voi acest test, fără să trageţi cu ochiul la răspunsurile de la final. Aici e vorba de atenţie; credeţi că ştiţi răspunsul de la bun început, că problemele sunt foarte simple, dar lucrurile nu sunt chiar aşa. Ele trebuie rezolvate logic, matematic, chiar cu ajutorul unor ecuaţii.

1. Problema cu bâta de baseball și cu mingea: „O bâtă de baseball și o minge costă împreună 1,10 USD (dolari). Bâta de baseball costă cu 1 dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?”.

Mulţi au tendinţa de a răspunde cu 0,10 dolari la această întrebare, pentru că, dacă împreună fac 1,10 USD, iar bâta costă mai mult decât mingea cu 1 dolar, credem că răspunsul corect este: 1,10 – 1 = 0,10. Dar, nu e aşa. Pentru că, dacă ar fi aşa, asta înseamnă că: bâta (0,10) + mingea (1,10) = 1,20 USD.

Aşadar, ecuaţiile matematice ar fi:
bâta + mingea = 1,10.
mingea + 1 = bâta.

Din prima ecuaţie, rezultă: bâta = 1,10 – mingea. Din a doua ecuaţie avem: bâta = mingea + 1. Aşadar: 1,10 – mingea = mingea + 1 1,10 – 1 = 2 x mingea 0,1 = 2 x mingea mingea = 0,1 / 2 = 0,05 USD.

Dacă mingea = 0,05 dolari, atunci rezultă că bâta de baseball costă cu 1 dolar mai mult (0,05+1=1,05 USD). Deci: mingea + bâta de baseball = 0,05 + 1,05 = 1,10 USD. Se verifică şi rezultatul final.

2. Problema mașinii de fabricat dispozitive: „5 mașini au nevoie de 5 minute pentru a fabrica 5 dispozitive. De cât timp ar avea nevoie 100 de mașini pentru a fabrica 100 de dispozitive?”

Probabil că aţi gândi prima dată că răspunsul corect ar fi 100 de minute, dar nu e aşa. Din primul enunţ aflăm că fiecare maşină are nevoie de 5 minute pentru a fabrica 1 dispozitiv. Asta înseamnă că 100 de maşini vor fabrica 100 de dispozitive (1 maşină → 1 dispozitiv) în aceeaşi perioadă de timp, 5 minute.

3. Problema ostrovului de nuferi care se dublează: „Există un ostrov de nuferi într-un lac. În fiecare zi, ostrovul se dublează ca mărime. Dacă sunt necesare 48 de zile pentru ca ostrovul să acopere întregul lac, cât timp ar fi necesar pentru ca ostrovul să acopere jumătate din lac?”

Cei mai mulţi oameni dau răspunsul 24 de zile (48 zile : 2), dar ăsta nu e cel corect. Pentru că în fiecare zi suprafaţa se dublează, iar în a 48-a zi s-a umplut tot lacul, asta înseamnă că, cu o zi înainte, a 47-a zi, lacul era umplut pe jumătate. Deci, răspunsul corect este: după 47 de zile.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock