Ce documente incredibile se pot găsi în „Arhivele Secrete ale Vaticanului”? Ce enigme sunt ascunse aici de către Biserica Catolică?


Imagine: pexels.com (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Misterul și intriga sunt lucruri prezente la Vatican. Oamenii se întreabă ce se află în spatele ușilor închise, ce comori sunt ascunse în Vatican. Iar unul dintre locurile unde se crede că se pot găsi răspunsuri la toate misterele lumii îl reprezintă Arhivele Secrete ale Vaticanului. Mulţi cred că în aceste arhive sunt prezente dovezi cu privire al existenţa extratereştrilor (pe care Biserica Catolică le-ar ascunde), dar adevărul s-ar putea să fie altul. E posibil mai degrabă ca în Arhivele Vaticanului să se afle documente care ar putea arăta că Biserica a fost complice la acţiunile teroriste ale dictatorului Mussolini sau ale lui Hitler.

Archivum Secretum = Arhive Secrete?

Confuzia din spatele Arhivelor Secrete ale Vaticanului provine dintr-o traducere greșită a limbii latine. Numele propriu al acestor arhive este Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum. Dar, „secretum” în latină nu înseamnă „secret”, așa cum mulţi presupun, ci mai degrabă are sensul de „personal” sau „privat”. Aşadar, arhivele sunt de fapt alcătuite din scrisori private și înregistrări istorice ale papilor din ultimele patru secole.

Arhivele au fost stabilite de Papa Paul al V-lea, care a fost şeful Bisericii Catolice între 1605 şi 1621. Papa a avut un sentiment al importanței istorice a corespondenței papale și știa că astfel de documente trebuiau a fi păstrate. Dar, în secolul al XVII-lea mentalitatea era că oamenii obișnuiți nu ar trebui să ştie de ceea ce se coresponda între regi și papi, aşa că încă de atunci Arhivele au fost păstrate sub cheie.

Accesul la Arhive – extrem de limitat

Iar ele au rămas aşa, închise publicului obişnuit, vreo 2 secole şi jumătate, până în 1881, când papa Leo al XIII-lea a permis cercetătorilor să vadă o parte din conținutul Arhivei. Cu toate acestea, nu este simplu a se vedea aceste documente, iar procedura nu s-a schimbat prea mult în ultimii 150 de ani. În primul rând, jurnaliștilor, studenților și istoricilor amatori nu li se oferă acces. Trebuie să fii un savant, o personalitate remarcabilă pentru a primi o acreditare, care trebuie reînnoită la fiecare 6 luni. Pentru a intra în Arhive, savanții intră prin Porta Sant’Anna, trec de Gărzile Elvețiene, se plimbă prin Cortile del Belvedere și prezintă acreditările.

Odată acceptaţi, savanții trebuie să solicite documentele specifice pe care doresc să le examineze. Acestora li se permite să solicite doar trei documente pe zi. În loc să poată răsfoi conținutul Arhivei, ei trebuie să selecteze articole din cataloage în care articolele sunt scrise de mână, în limbile italiană sau latină. Aceste cataloage sunt destul de impunătoare, având în vedere faptul că Arhivele conțin 80 km de rafturi și documente care datează din secolul al VIII-lea. Calculatoarele sunt permise, dar nu și fotografierea acestor documente, astfel încât savanții îşi petrec majoritatea sesiunilor în sălile de lectură, scriind de mână.

Ce documente incredibile ar putea găsi un savant în Arhive?

Dacă un savant are norocul să obțină acces la Arhivele Vaticanului, el ar putea să găsească documente istorice ale unor evenimente istorice remarcabile, ca de exemplu:

– Procesele verbale ale judecăţii cavalerilor templieri, care a durat câțiva ani începând din 1307;
– Bula papală emis de papa Alexandru al VI-lea în 1493, care împărțea „lumea nouă” între spanioli și portughezi;
– O scrisoare de la Michelangelo către Papa Iulius al II-lea;
– Bula papală din 1521 al papei Leo al X-lea, prin care îl excomunica pe Martin Luther;
– Petiția din 1530, pe care Henric al VIII-lea al Angliei a trimis-o papei Clement al VII-lea, şi prin intermediul căreia solicita anularea căsătoriei regelui cu Ecaterina de Aragon, aici aflându-se semnăturile și sigiliile a peste 80 de clerici englezi (papa a refuzat petiţia);
– o scrisoare către Papa Sixtus al V-lea de la Maria, regina Scoţiei, prin care aceasta implora Biserica să intervină cu puțin timp înainte de executarea ei;
– Note referitoare la procesul din 1633 împotriva lui Galileo Galilei;
– O scrisoare de la papa Clement al XII-lea către al șaptelea Dalai Lama, pentru a solicita protecție misionarilor franciscani din Tibet.
– Scrisori de la Abraham Lincoln și Jefferson Davis (ambele scrise în 1863), prin care Papa Pius al IX-lea era rugat să intervină de partea Unioniştilor sau a Confederaţioniştilor.

Biserica Catolică a colaborat cu naziştii?

David Kertzer, istoric de la Universitatea din Brown, a putut examina documente din timpul domniei papei Pius al XI-lea (1922-1939). El a concluzionat că papa a făcut înţelegeri cu Mussolini, pentru a proteja interesul Bisericii în schimbul tăcerii privind antisemitismul promovat de Mussolini.

Foarte greu este permis accesul la arhivele ce ţin de activitatea papei Pius al XII-lea (1939 – 1958). Unii spun că acest papă l-a sprijinit pe Hitler, şi de aceea accesul la arhive este aproape imposibil.

În 2012, cu ocazia sărbătoririi a 400 de ani de la Arhive, 100 de documente au fost puse la dispoziția publicului într-o expoziție numită „Lux in Arcana”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock