Cum Ceauşescu s-a plâns la chinezi în anii ’50 că ruşii ne-au furat Basarabia. Curajoasă poziţie…


Imagine: prelucrare proprie

Ion Gheorghe Maurer (1902-2000) a fost un mare demnitar comunist, care a deţinut în activitatea sa politică funcţia de prim-ministru al României între 1961 şi 1974. La moartea liderului comunist Ghoerghe Gheorghiu Dej în 1965, Maurer ar fi putut să devină liderul României comuniste, în locul lui Ceauşescu, dar a refuzat (spune el), datorită originii sale străine (mama lui era franţuzoaică, iar tatăl – german). Oricum, Maurer era mult mai inteligent şi avea educaţie mai aleasă (era avocat) decât Ceauşescu, care nu avea decât 4 clase.

Într-un interviu eveniment acordat în anii ’90 istoricului Marius Oprea, Ion Gheorghe Maurer a vorbit şi despre Ceauşescu, povestind despre un episod interesant, şi anume despre vizita pe care Maurer a făcut-o în China în anii ’50, împreună cu Ceauşescu. Redau din interviul respectiv:

„În China am fost pentru a primi sprijin pentru politica pe care vroiam să o facem noi, un sprijin împotriva acţiunilor la care, eventual, ar fi apelat Stalin. Acolo am arătat că Uniunea Sovietică are o politică greşită şi că ne impune nouă o anumită politică. Ceauşescu i-a spus atunci lui Mao Zedong că Moscova ne-a luat Basarabia. Deci, el a acuzat Uniunea Sovietică de luarea Basarabiei. Eu am văzut în această poziţie pe care a luat-o Ceauşescu o orientare împotriva conducerii sovietice şi datorită acestui lucru i-am acordat încredere”.

Curajoasă poziţia lui Ceauşescu de a reclama în faţa comuniştilor chinezi faptul că ruşii ne-au furat Basarabia în 1941, mai ales în anii ’50, când URSS era atoputernică în întreaga lume.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Comentariile sunt închise.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO