Cum Ceauşescu s-a plâns la chinezi în anii ’50 că ruşii ne-au furat Basarabia. Curajoasă poziţie…


Imagine: prelucrare proprie

Ion Gheorghe Maurer (1902-2000) a fost un mare demnitar comunist, care a deţinut în activitatea sa politică funcţia de prim-ministru al României între 1961 şi 1974. La moartea liderului comunist Ghoerghe Gheorghiu Dej în 1965, Maurer ar fi putut să devină liderul României comuniste, în locul lui Ceauşescu, dar a refuzat (spune el), datorită originii sale străine (mama lui era franţuzoaică, iar tatăl – german). Oricum, Maurer era mult mai inteligent şi avea educaţie mai aleasă (era avocat) decât Ceauşescu, care nu avea decât 4 clase.

Într-un interviu eveniment acordat în anii ’90 istoricului Marius Oprea, Ion Gheorghe Maurer a vorbit şi despre Ceauşescu, povestind despre un episod interesant, şi anume despre vizita pe care Maurer a făcut-o în China în anii ’50, împreună cu Ceauşescu. Redau din interviul respectiv:

„În China am fost pentru a primi sprijin pentru politica pe care vroiam să o facem noi, un sprijin împotriva acţiunilor la care, eventual, ar fi apelat Stalin. Acolo am arătat că Uniunea Sovietică are o politică greşită şi că ne impune nouă o anumită politică. Ceauşescu i-a spus atunci lui Mao Zedong că Moscova ne-a luat Basarabia. Deci, el a acuzat Uniunea Sovietică de luarea Basarabiei. Eu am văzut în această poziţie pe care a luat-o Ceauşescu o orientare împotriva conducerii sovietice şi datorită acestui lucru i-am acordat încredere”.

Curajoasă poziţia lui Ceauşescu de a reclama în faţa comuniştilor chinezi faptul că ruşii ne-au furat Basarabia în 1941, mai ales în anii ’50, când URSS era atoputernică în întreaga lume.


Comentariile sunt închise.