Ginghis Han, împăratul mongol care a invadat Rusia, nu a fost atât de „demonic”, cum îl prezintă cărţile de istorie! Care a fost realitatea?


Ginghis Han (sau Genghis Han) a fost unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile: a cucerit o mare parte din Asia, punând temeliile Imperiului Mongol, în secolul al XIII-lea. Dispunând de o uriașă forță armată, bine organizată și extrem de mobilă, Ginghis Han a cucerit teritorii ca Siberia, China de Nord, Asia Centrală, India și Rusia.

Deşi multă lume îl consideră a fi unul „crud”, totuşi Ginghis a reuşit să instaureze în imperiul său uriaş unele lucruri care păreau imposibile în acele timpuri, dar care nu prea sunt prezentate în cărţile de istorie:

* A stabilit libertatea de religie. Marele han, care s-a născut tengrist, a adoptat legi care permiteau subiecților libertatea de religie și chiar a acordat scutiri de taxe lăcașurilor de cult. Aceasta a fost o mișcare strategică, deoarece Genghis Han știa că, respectând libertatea religioasă, oamenii s-ar fi răsculat mai puţin.

* Interzicerea torturii. Spre deosebire de multe armate civilizate din acele vremuri, mongolii nu și-au mutilat sau torturat prizonierii. În schimb, Genghis Han credea că cea mai sigură modalitate de a inspira teroarea era viteza și eficiența în luptă. Multe dintre poveștile despre construirea de piramide din craniile inamicilor și despre fierberea oamenilor de vii sunt mituri inspirate de frică.

* „Înglobarea” adversarilor. În loc să execute soldați rivali, Genghis Han i-a absorbit adesea în armata sa. În 1201, când a fost aproape ucis în luptă după ce calul său a fost doborât, Genghis a întrebat prizonierii inamici cine a tras săgeata. Un bărbat a făcut un pas înainte ca să-și asume vina și a spus că va accepta pedeapsa cu moartea sau va jura loialitate nemuritoare dacă va fi cruțat. Genghis l-a făcut imediat ofițer în armata sa. „Jebe” sau „săgeată”, după cum l-a numit Marele Han, avea să devină unul dintre marii comandanți militari.

* Meritul personal. Sistemul feudal care a existat în toată Asia înainte de vremea lui Genghis Han răsplătea în primul rând „sângele aristocrat”. Genghis a disprețuit acest sistem și, pe măsură ce a străbătut continentul, a implementat unul nou, care răsplătea loialitatea și realizările individuale pe câmpul de luptă.

* Interzicerea sclaviei. Genghis Han a înțeles amărăciunea și tensiunea economică pe care le crea sclavia. El a fost și el însuși sclav în timpul adolescenței, când el și soția sa Borte au fost capturați de un clan rival. Așa că, când Genghis Han a început să unifice triburile mongole, a interzis luarea mongolilor ca slujitori sau sclavi.

* Legea universală și respectul pentru mediu, codul de drept Yassa. Sistemul de drept al lui Genghis Han, cunoscut sub numele de Yassa, interzicea furtul, adulterul și depunerea de mărturii false. De asemenea, se introducea şi un respect pentru mediul înconjurător, interzicându-se scăldatul în râuri sau pâraie.

* Sistem universal de scriere. Pentru a-și aplica legea, Genghis a ordonat crearea unui sistem de scriere bazat pe alfabetul uiguur. Nu a fost primul sistem de scriere din Asia, dar a fost primul care a fost adoptat pe scară largă.

* Comerţ liber. Genghis Han credea în puterea unificatoare a comerțului exterior, precum și în folosirea acesteia pentru a dobândi cunoștințe valoroase (mulți dintre spionii săi s-au dat drept negustori). Genghis a transformat orașele pe care le-a cucerit în puncte de referință pentru comerț.

* Unul dintre primele sisteme poștale din lume. Cunoașterea era putere în imperiul lui Genghis Han și de aceea una dintre primele sale ordine ca şi conducător a fost crearea unui sistem de curierat, cunoscut sub numele de Yam. Călăreții transportau mesaje printr-o rețea poştală, puteând acoperi până la 300 de km pe zi.

* Redistribuirea averii. Genghis Han este adesea catalogat ca unul dintre cei mai bogați oameni din istorie, dar numai în ceea ce privește pământul pe care l-a cucerit. În loc să tezaurizeze banii și bunurile pe care le-a câștigat prin cucerire, Genghis le-a dat soldaților și comandanților săi (cărora altfel li s-a interzis să jefuiască fără permisiune).

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock