Împăratul Constantin cel Mare, cel care a oficializat în lume creştinismul, a fost dac! Şi, în plus, Dacia a fost centrul creştinismului mondial!


Constantin cel MareÎmpăratul Constantin cel Mare (272-337) este idolatrizat de creştini, întrucât datorită lui creştinismul a putut să se răspândească în lume. Dar, un lucru e interesant legat de naţionalitatea sa… Se ştie că împăratul Constantin cel Mare s-a născut la Niş, în Serbia de azi. E posibil ca el să fi fost de origine dacă? De ce nu?

Deosebita insistenţă a lui Constantin cel Mare de a termina cu bine diferitele lucrări strategice de fortificaţii pe frontiera danubiană, ca cea de la Sucidava (Celei, jud. Olt) sau de reparare a altora mai uzate, ca cea dintre Sucidava şi Romula (Reşca, jud. Olt), plus înălţarea cetăţii Constantiniana Daphne, au dovedit afinitatea deosebită a împăratului roman de origine dacică faţă de propria-i gintă, dar şi cea izvorâtă din grija pe care el o purta zonei sacre a daco-geţilor.

Se pare ca Dacia era centrul creştinităţii, iar Imperiul Roman, timp de aproape 300 de ani (până la venirea lui Constantin cel Mare) a încercat să distrugă acest centru al creştinităţii (vezi cucerirea romană a lui Traian din anul 106). În lumina consemnărilor istorice biblice sau ale istoriei laice, Apostolul Andrei, singurul Apostol recunoscut oficial de către preoţimea creştină românească şi (în parte) europeană, a propovăduit Evanghelia Domnului Christos pe teritoriul patriei noastre între anii 33-60 d.Chr., după aceasta el retrăgându-se (anul 87 d.Chr.) înspre meleagurile sud-dunărene, pentru ca pe 30 noiembrie 87 d.Chr. să fie martirizat în Grecia, la Patras, şi pus pe cruce, pentru o cruntă moarte între crângurile minunaţilor măslini! Aceasta este consemnarea oficială, cea neoficială menţionându-l şi pe Pavel, ca apostol venit pe plaiurile geto-dacice.

Poate că de aceea împăratul Constantin a dat edictul de la Milano (313), prin care creştinismul a devenit religie tolerată în Imperiul Roman, pentru a-i apăra pe compatrioţii săi daci de prigoana anti-hristă a generalilor romani.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock