Dacă Moscova ar fi fost cucerită în 1941 de către germani, asta ar fi însemnat prăbuşirea URSS-ului?


Imagine: visualrian.ru

În iunie 1941, prin „Operațiunea Barbarossa”, Germania nazistă şi aliaţii ei au hotărât să atace Uniunea Sovietică, pentru a pune la pământ întregul regim comunist al lui Stalin. În multe privințe, Barbarossa a avut un succes uimitor. Germanii i-au luat pe sovietici prin surprindere, au avansat sute de kilometri în doar câteva săptămâni, au ucis sau capturat câteva milioane de trupe sovietice și au confiscat o zonă care conține 40 la sută din populația URSS, precum și cea mai mare parte a industriei cărbunelui, minereului de fier, aluminiului și al industriei de armament. Dar Barbarossa nu a reușit să-și atingă obiectivul principal: cucerirea capitalei, Moscova. Ce-a mers prost?

Unii istorici au dat vina pe decizia germană de a avansa de-a lungul a trei axe: în nord spre Leningrad, în sud spre Ucraina și în centru, împotriva Moscovei. Dar naziştii aveau forțe suficiente pentru a susține trei ofensive, iar distrugerea atât de rapidă a atâtor armate sovietice sugerează că aceasta a fost o decizie rezonabilă.

Alții au dat vina pe decizia lui Hitler, în august 1941, de a devia majoritatea unităților blindate atașate grupului de armată condus de mareșalul Fedor von Bock (al cărui obiectiv era Moscova), trimiţându-le spre sud, pentru a susține efortul de a înconjura și a captura armatele sovietice din jurul Kievului, capitala Ucrainei. Deşi Kievul a fost cucerit pe 26 septembrie 1941, acest lucru a întârziat reluarea operațiunilor majore împotriva Moscovei până la începutul toamnei. Aceasta, susțin mulți istorici, a fost o gafă fatală.

Când „Operațiunea Taifun” (atacul final asupra Moscovei) a început, germanii se bucurau de un avantaj substanțial față de forțele sovietice desemnate să apere Moscova. Aveau la dispoziție 1,9 milioane de militari, 48.000 de piese de artilerie, 1.400 de avioane și 1.000 de tancuri. În schimb, sovieticii aveau la dispoziţie doar 1,25 milioane de militari (mulți cu puțină sau deloc experiență de luptă), 7.600 de piese de artilerie, 600 de avioane și aproape 1.000 de tancuri. Deşi numărul de tancuri erau aproximativ egale, marea majoritatea a tancurilor sovietice erau modele învechite.

Dar, până la urmă, aşa cum istoria ne-a arătat, germanii n-au reuşit să cucerească Moscova. Iar ruşii au avut de partea lor vremea extrem de geroasă şi grea…

Însă, să presupunem că Moscova ar fi căzut şi istoria ar fi fost altfel. Căderea Moscovei ar fi însemnat înfrângerea Uniunii Sovietice? Aproape sigur că nu. În 1941, Uniunea Sovietică a îndurat capturarea a numeroase orașe industriale, a unor zone cu procent imens de materii prime esenţiale și au pierdut 4 milioane de militari. Cu toate acestea, ei încă puteau să lupte. Aveau o bază industrială vastă și în creștere, la est de Munții Ural, ce era greu să fie cucerită… Aşa că, până la urmă, aventura lui Hitler în Rusia a fost una sortită eşecului încă de la bun început. Oare ce-a fost în capul lui Hitler?