A fost Hitler nebun, aşa cum ni-l prezintă istoria? Un fost ministru sovietic, care l-a cunoscut îndeaproape, are o altă părere…


De Molotov noi, românii, nu ne amintim cu drag; acest nume este asociat cu celebrul şi nefericitul pact Ribbentrop – Molotov, în urma căruia în 1940 am pierdut definitiv Basarabia. Viaceslav Molotov (1890-1986), a fost ministru de externe al URSS, fiind propulsat la putere de către protectorul său, Stalin, până în deceniul al șaselea, când a fost destituit din toate funcțiile de Nikita Hrușciov.

Însă, în anii 70 şi 80, Molotov acordă o serie de interviuri interesante, prin intremediul cărora putem afla lucruri mai puţin ştiute despre istorie. De exemplu, Molotov este întrebat să-şi pună părerea despre Hitler.

Molotov: Hitler era un extremist naționalist. Un orb și un anticomunist stupid.

Reporter: Stalin s-a întâlnit cu el?

Molotov: Nu, eu am fost singurul care a avut o astfel de plăcere (…) Hitler nu avea nimic remarcabil în aspectul său, dar era orgolios. El nu era deloc cum este portretizat în filme și cărți. Ei își concentrează atenția asupra apariției sale, descriindu-l ca un nebun, un maniac, dar asta nu-i adevărat. Hitler era foarte inteligent, deși îngust la minte și obtuz în același timp din cauza egoismului său și a absurdităţii ideii sale primordiale. Dar el nu s-a comportat ca un nebun cu mine. Pe parcursul primei noastre conversații, a vorbit un monolog de cele mai multe ori, deşi eu i-am solicitat să intre în mai multe detalii.

Aşadar, în pofida a ceea ce istoricii vor să ne convingă, Hitler nu era deloc nebun / maniac, ci doar orbit de ideea fixă pe care o avea referitor la superioritatea rasei ariane…

Foto: wikimedia.org (Commons Creative – free)