Personaje istorice celebre în câteva glume


regi1) Napoleon, deşi foarte autoritar, avea mari slăbiciuni pentru vechii săi ostaşi şi le ierta unele lucruri adeseori grave. Într-o zi – era după terminarea campaniei din Prusia un general de artilerie din garda lui, Soulés voia să treacă Rinul cu 60 de chesoane cu marfă de contrabandă. Nu exista crimă mai ordinară în ochii lui Napoleon decât contrabanda. Vameşii stăruie şi vor să cerceteze cu forţa chesoanele. Generalul îşi pune contrabanda sub protecţia unui regiment şi strigă că îi va arunca pe vameşi în Rin… Mare vîlvă. Vameşii sunt puşi pe fugă; dar şeful lor scrie la Paris şi face plângere contra generalului contrabandist. Napoleon nu face decât să râdă. „Te iert azi, îi spuse lui Soulés, trăgându-l de urechi; dar dacă reîncepi, am să dau ordin să fii împuşcat“.

2) Cântăreţul grec Simonide îl rugă într-o zi pe Temistocle să facă o nedreptate.
– Dacă ţi-aş propune să cânţi fals în plin teatru, ai consimţi oare? îl întrebă Temistocle.

3) Henric al IV-lea, regele Franţei, nutrea o mare dragoste pentru Caterina de Rohan, devenită mai târziu ducesă de Deux-Ponts. „Sunt prea săracă spre a fi soţia voastră, Sire, îi răspunse principesa, şi dintr-un neam prea mare, ca să devin amanta voastră“.

4) Cu toate că Livia nu era una dintre cele mai frumoase femei din lume, castitatea îi întrecea cu mult frumuseţea. Într-o zi, câţiva bărbaţi goi apărând intenţionat sau întâmplător în faţa ei, şi Senatul Romei fiind pe cale să-i condamne, ea se opuse, spunând că bărbaţii goi nu sunt decât statui pentru femeile caste.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock