Psihiatrul maghiar Leopold Szondi a conceput în 1935 un test celebru, aşa numitul „test Szondi”. Scopul lui era acela de a explora impulsurile reprimate cele mai profunde ale unei persoane, pe baza simpatiei sau aversiunii cauzate de fotografiile specifice ale psihopaţilor. Testul Szondi se bazează pe ideea generală că toate caracteristicile care ne deranjează la alţii sunt cele care ne-au provocat aversiune într-un stadiu incipient al vieții noastre și de aceea le reprimăm.
Iată câteva termeni psihologici pe care trebuie să îi cunoașteți înainte de începerea testului:
* Reprimare: Conform conceptului psihanalitic, acesta este cel mai important mecanism de apărare psihologică pe care îl avem. Cea mai importantă funcție a sa este aceea de a transfera gândurile și dorințele neconfortabile în inconștientul nostru.
* Negare: Este un proces mental prin care refuzăm absolut impulsurile noastre cele mai adânci (adică lucrurile pe care le dorim), adoptând modelul exact opus al comportamentului dorit.
* Sublimare: Este procesul de transfer al alegerilor, stărilor sau comportamentelor noastre reprimate activităţilor care sunt acceptabile din punct de vedere social, cum ar fi activitățile artistice, hobby-urile, profesiile, obiceiurile noastre, etc.
INSTRUCŢIUNI
Uitaţi-vă la portretele acestor 8 persoane și alegeţi persoana pe care n-aţi vrea niciodată să o întâlniţi noaptea pe întuneric, pentru că apariția ei provoacă dezgust și frică în voi. Citiți apoi interpretarea care corespunde numărului de portret pe care l-ați ales.
Important! Vă rugăm să nu înțelegeți greșit rezultatele testului, care nu înseamnă că aveți vreo tulburare mintală, deoarece testul a fost conceput pentru a face o ipoteză despre posibilele impulsuri reprimate ale fiecărui tip de personalitate în conformitate cu teoria psihanalizei.
Testul original a inclus 6 seturi de 8 portrete de oameni, fiecare fiind clasificat drept persoană cu dedublarea personalităţii, sadic, epileptic, isteric, catatonic, schizofrenic, depresiv și maniac. Aici este o versiune minoră a testului, care include doar un set de portrete, deoarece este foarte dificil de a furniza versiunea completă a acestui test, cu toate interpretările posibile, într-un articol de Internet.
INTERPRETĂRI
1) Sadicul
Reprimare: Probabil că ați reprimat unele experiențe din primii ani de viață, asociate cu autoritarismul în comportamentul dvs., cu nevoia de a domina şi cu înclinaţia către intenţii malefice. Dacă ați ales portretul acestui profesor, ați fi putut reprima în inconştient ceva ofensiv sau degradant față de alte comportamente.
Negare: Este posibil să fiţi o fiinţă complet inofensivă și liniștită, întotdeauna gata să-i ajutaţi pe alții. Dacă sunteţi lucrător de birou, de exemplu, şefilor voştri le vine greu să lucreze cu dvs. Când nu doriți să faceți ceva, creați bariere (de exemplu, întârzierea la lucru sau arătaţi că aveți o stare proastă). Adesea, atunci când trebuie să vă apărați, alegeți rezistența pasivă și sfidarea, care, pe termen lung, îi epuizează pe cei care au creat probleme pentru dvs.
2) Epilepticul
Reprimare: Când vorbim despre tulburările de personalitate asociate cu o boala cerebrală (cum se întâmplă în unele cazuri de epilepsie), unele dintre trăsăturile de diagnostic pot fi impulsivitatea, iritabilitatea, izbucnirile de furie și agresivitate. Dacă acest domn cu un cap rotund a provocat repulsie și frică în voi, probabil că în copilărie ați reprimat subconștient o parte din astfel de sentimente și comportamente.
Negare: Este foarte probabil că sunteți o persoană bună și liniștită. Fiind blândă și prietenoasă, dați impresia unei persoane responsabile, ce are control de sine. Sunteți stabilă în sentimentele voastre și creaţi uşor legături cu oameni, idei și obiecte.
3) Catatonicul
Reprimare: Unele caracteristici ale acestei tulburări mintale sunt stimularea excesivă a imaginației (a cunoașterii în general) și negativismul. Dacă acest domn zâmbitor a cauzat sentimente negative în voi, poate că ați reprimat o anumită hiperactivitate a minții voastre, ceea ce putea să vă facă să pierdeți legătura cu realitatea, dacă nu ar fi fost transferată în inconștientul vostru.
Negare: Tindeţi să adoptați comportamente stereotipice și nu vă plac inovațiile și schimbările. Poate că sunteţi tipul de persoană timidă, care consideră că este deosebit de dificil să se adapteze la situații noi. Cea mai mare frică a voastră este să pierdeţi controlul de sine. Sunteţi un pic rigid, adesea defensiv şi probabil inhibat, care nu se abate niciodată de la „codul de comportament”.
4) Schizofrenicul
Reprimare: Personalitatea schizofrenică se caracterizează prin apatie intensă, distorsiuni ale gândirii și emoții incompatibile. Dacă această faţă impasivă de doamnă v-a provocat fiori, probabil că aţi reprimat un sentiment de indiferență față de ceilalți și de retragere faţă de lucruri și evenimente, într-un stadiu incipient al copilăriei voastre.
Negare: Probabil că sunteţi o persoană sociabilă. Credeţi în socializarea și comunicarea cu ceilalți, bucurându-vă de diverse companii. Sociabilitatea voastră este mai degrabă înșelătoare și poate ascunde o persoană izolată, care trăiește cu sentimentul de a fi întotdeauna singură. Relațiile voastre pot părea impersonale și superficiale, ca și când ar lipsi adevăratul sentiment. În profunzime, puteți simți că nu aveți nevoie de alții.
5) Istericul
Reprimare: Unele trăsături de personalitate ale oamenilor isterici sunt emoțiile superficiale și instabile, narcisismul și exhibiționismul. Dacă alegeți această doamnă ciudată ca persoana care vă sperie cel mai mult, poate că este pentru că ați reprimat o dorință insațiabilă de a captiva atenția și o nevoie de aprobare a celorlalţi.
Negare: Dați impresia unei persoane modeste. Cu toate acestea, în realitate, părând o persoană liniștită și timidă, este posibil să aveți o dorință excesivă de a-i „vrăji” pe ceilalţi. Aveți grijă cu meticulozitate de aspectul și comportamentul vostru. De exemplu, întotdeauna încercați să fiți elegant și bine îmbrăcat, completându-vă hainele cu accesorii care atrag atenția altora.
6) Depresivul
Reprimare: Lipsa stimei de sine, sentimentele de inferioritate si de vină sunt principalele simptome ale depresiei. Faptul că această ființă inofensivă vă produce aversiune, poate însemna că sunteţi o persoană profund deprimată, care reușește să aibă aceste simptome sub control.
Negare: Poate că sunteţi o persoană sociabilă. Întotdeauna arătaţi dinamism, încredere și optimism. Uneori, desigur, vă supăraţi și puteţi manifesta melancolie. O asemenea persoană va încerca să preia rolul „psihologului universal”, căutând soluții la problemele altor persoane.
7) Maniacul
Reprimare: Unele caracteristici diagnostice ale maniei sunt extroversiunea, suprastimularea, supraestimarea sinelui și pierderea de bani și emoții. Dacă acest chip pare a fi dezgustător pentru voi, probabil că înseamnă că în voi există un fel de emoție care, dacă nu ar fi controlată, v-ar transforma într-un mistic fanatic.
Negare: Este foarte probabil să fiţi o persoană care nu dorește să provoace probleme prin comportamentul ei şi care detestă zgomotele, extremele și excesele. Sunteți un exemplu de discreție, de reținere și de măsură. Fiind logic și economic, întotdeauna aveți un comportament complet controlat.
8 ) Persoană cu dedublarea personalităţii
Reprimare: Acest tip de afecţiune este exprimată în dorința unei persoane de a trăi și a fi acceptată ca membru al se*ului opus. Dacă persoana din imagine vi s-a părut a fi periculoasă și depravatp pentru voi, poate că la începutul copilăriei voastre ați reprimat o problemă de identitate de s*x.
Negare: Dacă mecanismul de apărare al negării a funcționat, este posibil să aveți tendința de a confirma în mod explicit se*ul biologic. În acest caz, comportamentele, manierele și aspectul dvs. subliniază faptul că sunteți un bărbat adevărat sau o femeie adevărată. Dacă sunteți bărbat, sunteți foarte „macho”, iar dacă sunteți o femeie, încercați mereu să vă arăți se*y și să căutați să flirtaţi și să atrageți bărbații.