De ce nu putem avea memorii despre noi când eram bebeluşi?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Psihologul Vanessa LoBue explorează fenomenul „amneziei infantile” și de ce nu ne putem aminti primii noștri ani.

Amintirile noastre, de obicei, nu se pot întâmpla înainte de vârsta de 2 sau 3 ani. De fapt, majoritatea oamenilor nu își pot aminti evenimentele din primii câțiva ani ai vieții lor – un fenomen pe care cercetătorii l-au numit amnezie infantilă. Dar de ce nu ne putem aminti lucrurile care ni s-au întâmplat când eram copii? Memoria începe să funcționeze abia la o anumită vârstă?

În ciuda faptului că oamenii nu își amintesc prea multe înainte de vârsta de 2 sau 3 ani, cercetările sugerează că bebelușii își pot forma amintiri. În primele zile de viață, bebelușii își pot aminti chipul propriei mame și o pot distinge de fața unui străin. Câteva luni mai târziu, bebelușii pot demonstra că își amintesc o mulțime de fețe familiare zâmbind cel mai mult celor pe care îi văd cel mai des.

De fapt, există o mulțime de tipuri diferite de amintiri în afară de cele care sunt autobiografice. Există amintiri semantice sau amintiri ale faptelor, cum ar fi numele diferitelor soiuri de mere sau capitala statului de origine. Există, de asemenea, amintiri procedurale sau amintiri despre cum să efectuați o acțiune, cum ar fi deschiderea ușii din față sau conducerea unei mașini.

Cercetările din laboratorul psihologului Carolyn Rovee-Collier în anii 1980 și 1990 au arătat că sugarii își pot forma unele dintre aceste alte tipuri de amintiri încă de la o vârstă fragedă. Desigur, bebelușii nu vă pot spune exact ce își amintesc.

După ce a antrenat bebelușii pentru o anumită sarcină timp de câteva zile, Rovee-Collier a testat mai târziu dacă aceştia și-au amintit. Rovee-Collier și colegii au descoperit că la 6 luni, dacă sugarii sunt antrenați timp de un minut, își pot aminti un eveniment o zi mai târziu. Cu cât copiii erau mai mari, cu atât își aminteau mai mult. Ea a descoperit, de asemenea, că poți determina bebelușii să-și amintească evenimentele mai mult timp, antrenându-i pentru perioade mai lungi de timp.

Dacă bebelușii își pot forma amintiri în primele luni, de ce oamenii nu își amintesc lucruri din acea etapă timpurie a vieții? Încă nu este clar dacă oamenii suferă de amnezie infantilă pentru că nu ne putem forma amintiri autobiografice sau dacă pur și simplu nu avem cum să le recuperăm. Nimeni nu știe sigur ce se întâmplă, dar oamenii de știință au câteva presupuneri.

Una este aceea că amintirile autobiografice vă cer să aveți un anumit simț al sinelui. Trebuie să fiţi capabil să vă gândiţi la comportamentul vostru în ceea ce privește modul în care acesta se raportează la ceilalți.

Cercetătorii au testat această abilitate în trecut folosind o sarcină de recunoaștere a oglinzii numită testul roșu. Aceasta implică marcarea nasului unui copil cu o pată de ruj roșu sau fard de obraz. Apoi cercetătorii plasează copilul în fața unei oglinzi. Bebelușii mai mici de 18 luni îi zâmbesc celui din oglindă din reflex, fără a arăta nicio dovadă că se recunosc pe ei înșiși. Între 18 și 24 de luni, copiii mici își ating propriul nas, chiar părând jenați, sugerând că leagă punctul roșu din oglindă cu propria lor față – au un anumit sentiment de sine.

O altă posibilă explicație pentru amnezia infantilă este aceea că, deoarece sugarii nu au limbaj decât în al doilea an de viață, ei nu își pot forma narațiuni despre propria lor viață pe care să le poată aminti mai târziu.

În cele din urmă, hipocampul, care este regiunea creierului care este în mare parte responsabilă pentru memorie, nu este complet dezvoltat în perioada copilăriei.

Oamenii de știință vor continua să investigheze modul în care fiecare dintre acești factori ar putea contribui la motivul pentru care nu vă puteți aminti prea multe despre viața voastră înainte de vârsta de 2 ani.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO