Oamenii de ştiinţă au descoperit un univers de până la 11 dimensiuni în interiorul creierului uman


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

În prezent, există oameni care au capacitatea de a auzi culori sau de a gusta cuvinte, ceea ce este cunoscut sub numele de „sinestezie” – o senzație secundară care apare într-o parte a corpului atunci când alta este stimulată. Această condiție neurologică nepatologică este cea care ne permite să înțelegem lumea în 4 dimensiuni. Cu toate acestea, un studiu științific al experților de la Blue Brain Project din Elveția a descoperit că creierul uman poate crea structuri de până la 11 dimensiuni. Însă, acestea sunt imposibil de văzut în sensul clasic.

Publicat în revista „Frontiers in Computational Neuroscience”, studiul a arătat că structurile creierului uman operează în până la 11 dimensiuni. Henry Markram, director al Blue Project și profesor la Școala Politehnică Federală din Lausanne (Elveția) a spus că el a găsit o lume pe care nu și-a imaginat-o niciodată. „Există zeci de milioane de obiecte, chiar și într-o bucăţică de creier, în 7 dimensiuni. Găsim chiar și structuri cu până la 11 dimensiuni în unele rețele”.

Când au studiat creierul uman, experții au descoperit că punctele de vedere matematice tradiționale nu puteau fi aplicate, deoarece erau ineficiente. Markram a explicat că, în general, matematica care este de obicei aplicată pentru studiul rețelelor, nu este capabilă să surprindă structurile și spațiile cu dimensiuni mari pe care le văd acum clar. Prin urmare, au decis să aplice topologia algebrică. Aceasta este o ramură a matematicii care utilizează instrumente de algebră abstractă pentru a studia spațiile topologice.

Oamenii de știință de la Blue Brain Project au fost asistați de matematicienii Katheryn Hess de la Școala Politehnică Federală din Lausanne și Ran Levi, de la Universitatea din Aberdeen, pentru a aplica această disciplină. Hess a explicat că topologia algebrică este ca și cum ar fi un telescop și un microscop în același timp. Puteți mări rețele pentru a găsi structuri ascunse și pentru a vedea spațiile goale; totul în acelasi timp. Folosind topologia algebrică într-un mod care nu fusese niciodată folosit în neuroștiință, experții au descoperit un întreg univers de structuri geometrice multidimensionale și spații din cadrul rețelelor cerebrale.

Neuronii creierului se conectează între ei, creând un univers de figuri geometrice de până la 11 dimensiuni. De asemenea, era evident că structurile apar atunci când un grup de neuroni formează o uniune sau un grup; fiecare neuron se conectează la un alt neuron din grup într-un mod foarte specific care generează un obiect geometric foarte precis. Cu cât sunt mai mulți neuroni în acel grup neuronal, cu atât dimensiunea obiectului geometric este mai mare.

După multe teste pe țesutul cerebral virtual, s-a descoperit că structurile cerebrale multidimensionale descoperite nu au apărut întâmplător. În testele pe țesutul cerebral real, s-a confirmat că creierul „se cabla” continuu în timpul dezvoltării pentru a construi o rețea cu cât mai multe structuri dimensionale posibile. La cel mai mic stimul, țesutul cerebral virtual a creat găuri sau cavități de dimensiuni mari. Ran Levi a explicat: „Apariția cavităților cu dimensiuni înalte atunci când creierul procesează informații înseamnă că neuronii din rețea reacționează la stimuli într-un mod extrem de organizat”.

Creierul reacționează la un stimul construind un turn de blocuri multidimensionale, începând cu bare (1D), apoi scânduri (2D), apoi cuburi (3D), iar apoi geometrii mai complexe cu 4D, 5D etc. Progresul activității prin creier seamănă cu un castel de nisip multidimensional care se materializează din nisip și apoi se dezintegrează. Dacă lumile 4D ne forţează imaginația, cele cu 5 sau mai multe dimensiuni sunt prea complexe pentru ca noi să le înțelegem. Aici intervine topologia algebrică. Nu există nicio îndoială că creierul este un organ misterios, cu o capacitate care depășește înțelegerea umană. Motiv mai mult decât suficient pentru a justifica credințele străvechi ale strămoșilor noștri despre „puterea” minții și capacitatea creierului nostru.

Rezultatele cercetării au fost publicate în „Frontiers in Computational Neuroscience”.

 


Lasă un comentariu