Aproape jumătate din ceea ce se află în interiorul cromozomului rămâne un mister pentru oamenii de ştiinţă, chiar cu tehnologiile avansate de care dispunem


adnDeși este adevărat că fiecare cromozom conține undeva a 25.000 de gene, oamenii de ştiinţă spun că doar jumătate din ceea ce se află în interiorul cromozomului poate fi cunoscut. Modelarea de pe calculator a arătat că până la 47% din fiecare cromozom este o substanță înveliș enigmatică, numită „periferia cromozomului”, ceva despre care se ştie foarte puţin. Şi asta pentru că este aproape imposibil de a observa totul în cromozomii reali.

Cromozomii au fost descoperiţi în 1882 și încă şi astăzi rămân un subiect controversat, în mare parte pentru că nu sunt vizibili în interiorul nucleului unei celule, decât dacă se întâmplă să observăm diviziunea unei celule, prin mitoză sau meioză. În timpul diviziunii celulare, cromozomii devin „superrăsuciţi” şi pot fi văzuţi la microscop.

Observarea cromozomilor în această stare foarte specifică a arătat că aceştia sunt formaţi din ADN, împreună cu proteinele ​​histonice sau cromatină. Deşi oamenii de știință au observat în trecut câte ceva din periferia cromozomială, ei totuşi nu au fost în stare să ştie mai multe despre ea.

Însă acum oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh (Scoţia) au inventat o modalitate de modelare a tuturor celor 46 de cromozomi umani, în rezoluţie înaltă 3D. Sistemul lor este numit „3D-CLEM” şi se foloseşte de lumină şi de microscopia electronică, pentru a aranja modele extrem de precise ale acestor mici particule.

Un membru al echipei, Daniel Booth, a declarat pentru phys.org: „Definirea structurii tuturor celor 46 de cromozomi umani ne obligă pentru prima dată să reconsiderăm ideea că aceştia sunt compuşi aproape exclusiv din cromatină, o ipoteză care a rămas de necontestat timp de aproape 100 de ani”.

Se pare că cromatina alcătuiesc de la 53% până la 70% din cromozomi, dar restul îl reprezintă misterioasa periferie cromozomială.

Sursa: phys.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock