Teoria şocantă care face o legătură surprinzătoare între universurile paralele şi materia întunecată


În astronomie și cosmologie, materia întunecată este în prezent un tip necunoscut de materie despre care se consideră că ar conține o mare parte din masa totală a Universului. Materia întunecată nu emite și nici nu absoarbe lumina sau radiațiile electromagnetice sau de altă natură, și deci nu poate fi observată direct cu telescoapele. Se estimează că materia întunecată constituie 83% din materia din Univers și 23% din masa-energia sa. Existența ei încă nu a putut fi dovedită pe cale experimentală din cauză că ea nu emite radiații.

Există o teorie care spune că materia întunecată, o formă invizibilă de materie care înconjoară galaxia, ar putea fi materie ordinară care pluteşte într-un univers paralel. La fel ca în „Omul invizibil” al lui H.G. Wells, o persoană va deveni invizibilă dacă ar pluti chiar deasupra noastră în a patra dimensiune. Să ne imaginăm în acest sens două foi paralele de hârtie, cu cineva plutind pe una dintre foi, chiar deasupra celeilalte.

În acelaşi mod, există ipoteza că materia întunecată ar putea fi o galaxie normală care pluteşte deasupra noastră într-un alt univers-membrană. Am putea să simţim gravitaţia acestei galaxii, dat fiind că gravitaţia poate să-şi croiască drum ,,prelingându-se“ printre galaxii, dar cealaltă galaxie ar fi invizibilă pentru noi, deoarece lumina se deplasează pe sub acea galaxie. În felul acesta, galaxia ar avea gravitaţie, dar ar fi invizibilă, ceea ce se potriveşte cu descrierea materiei întunecată.

Cu siguranţă, majoritatea acestor universuri paralele sunt probabil moarte, constând dintr-un gaz amorf de particule subatomice, cum ar fi electroni şi neutrino. În aceste universuri, protonul s-ar putea să fie instabil, aşa încât întreaga materie, aşa cum o cunoaştem, se va descompune lent şi va dispărea. Materia complexă, constând din atomi şi molecule, probabil că nu ar fi posibilă în multe dintre aceste universuri. Alte universuri paralele ar putea fi exact opusul, cu forme complexe de materie depăşind cu mult orice am putea noi concepe. În locul a doar unui singur tip de atomi alcătuiţi din protoni, neutroni şi electroni, acestea ar putea avea un număr impresionant de alte tipuri de materie stabilă.

 


Lasă un comentariu