Pe 30 iunie 2015, la orizont se vede „steaua din Bethleem”, un eveniment rar ce a mai avut loc acum 2.000 de ani!

  •  
  •  
  •  
  •  

conjunctia venus jupiterAcum 2 zile veneam seara spre casă. Era trecut cam 1 oră de la apusul Soarelui, deci era în jurul orei 22. Am cunoscut imediat pe cer Luceafărul, ce lumina puternic la orizont. Dar, lângă Venus, observ o stea aproape la fel de strălucitoare. Am rămas surprins… ştiam în general că lângă planeta Venus nu se mai află alte stele la fel de luminoase pe bolta cerului. Am încercat Google Sky de pe telefonul mobil, pentru a afla misterul, dar aplicaţia s-a blocat, aşa că nu am găsit răspunsul aşteptat.

Însă astăzi am aflat misterul. Lumina de lângă Venus era planeta Jupiter, care vor „fuziona” până pe 30 iunie 2015 într-o „super-stea” care se va observa la orizont. Conjunctia dintre cele două planete a început treptat în luna iunie, distanţa aparentă dintre cele două planete micşorându-se zilnic. O conjuncție astronomică este atunci când două sau mai multe obiecte apar foarte apropiate pe cer.

În seara zilei de 30 iunie 2015, Venus și Jupiter apar pe cer la doar o treime de grad distanţă. Adică la mai puţin de diametrul Lunii pline. Revista „Sky & Telescope” sugerează faptul că o conjuncție rară similară între Venus și Jupiter ar fi putut constitui ceea ce astăzi este numită „Steaua din Betleem” din anii 3-2 î.Hr., cea care a anunţat naşterea lui Iisus.

În timp ce conjuncția este cu siguranță vizibilă cu ochiul liber, vizualizarea ei cu un telescop sau binoclu va oferi o perspectivă diferită. Venus va fi cel mai strălucitor, iar Jupiter-ul va putea fi observat cu cei 4 sateliţi mari din jurul său.

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

Adblock Detectat

Intretinerea acestui site este una costisitoare. Singurele venituri care ne sustin activitatea sunt din publicitatea on-line. Browserul dvs. are instalat un ad-blocker care nu permite afisarea acestora. Pentru citirea articolului, va rugam sa dezactivati modulul Adblock (whitelist / Pause on this site). Va multumim pentru intelegere!

Refresh Page