Oamenii de ştiinţă au rezolvat celebrul paradox al cauzalităţii în cazul călătoriei în timp! Soluţia este folosirea curbelor de timp deschise!


calatorie in timp gauri de viermeDacă o persoană călătorește înapoi în timp și îşi ucide străbunicul (când era copil), ei bine, acest lucru creează un paradox existențial. Cum ar mai putea exista acea persoană, dacă străbunicul nu mai poate da naştere la urmaşi? Se pare că acest paradox a fost rezolvat de către o echipă internaţională de oameni de ştiinţă care a dezvoltat un calcul cuantic pentru călătoria în timp, fără a rupe legătura de cauzalitate. Studiul lor a fost publicat pe 24 noiembrie 2015 în revista „Quantum”.

Cheia rezolvării acestui paradox este folosirea curbelor de timp deschise (OTC – Open Timelikes Curves) în locul folosirii curbelor de timp închise (CTC – Closed Timelikes Curves). Ambele sunt de bucle de timp, ce pot fi realizate în Teoria generală a relativităţii a lui Albert Einstein, călătorind în timp prin găuri de vierme.

CTC-urile creează paradoxuri cauzale, similare cu uciderea în trecut a străbunicului persoanei respective. Acest lucru se întâmplă pentru că un obiect care intră într-o gaură de vierme poate interacționa cu factori de cauzalitate în propriul trecut. Dar, în cazul OTC-urilor, obiectul nu poate interacționa cu aceste elemente. El este complet izolat de tot ceea ce poate afecta propriul trecut cauzal în timpul procesului de călătorie în timp. Acest lucru se întâmplă în mod natural, de exemplu, în cazurile în care gurile găurilor de vierme sunt separate spațial.

Priviţi mai jos diagrama. În cazul a) avem o curbă de timp închisă, în care un obiect ce intră în gura unei găuri de vierme, la un anumit moment (tA), poate sări la un moment anterior de timp (tB) şi să interacţioneze cu propriul trecut printr-o unitate U. În cazul b) avem o curbă de timp deschisă, în care nu apare nicio interacţiune.

gauri de vierme

Iată aşadar cum se poate rezolva vechiul paradox al călătoriei în timp!

Sursa: The Epoch Times.com


Lasă un comentariu