Călătoria în timp ar fi posibilă datorită entropiei? Un film SF extraordinar, „Tenet”, şi oamenii „inversaţi”


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Călătoria în timp este o idee SF mult iubită cel puțin de când HG Wells a scris romanul „Time Machine” („Maşina timpului”) în 1895. Conceptul călătoriei în timp continuă să fascineze și astăzi, deşi unii fizicieni cred că aşa ceva este imposibil.

În anul 2020 a apărut un film interesant despre călătoria în timp „Tenet”, o peliculă SF scrisă şi regizată de Christopher Nolan. La fel ca alte povești de călătorie în timp, şi în „Tenet” se folosește o mașină a timpului. Dar, spre deosebire de celelalte povești SF, în „Tenet” se propune un mecanism nou pentru ca această mașină „Turnstile” să trimită o persoană sau un lucru înapoi în propria sa istorie. Mecanismul este entropia inversată, care are un sens real, deoarece entropia spune ceva despre fluxul de timp prin a doua lege a termodinamicii.

Această lege fizică din secolul al XIX-lea recunoaște că într-un sistem care folosește energie, cum ar fi un motor cu abur sau benzină, o parte din energie se pierde pentru totdeauna, pe măsură ce procesele de frecare o transformă în căldură. Entropia este cantitatea matematică care măsoară această pierdere și crește întotdeauna pe măsură ce funcționează un sistem. Entropia este „săgeata timpului”, deoarece direcția sa de creștere trebuie să indice spre viitor. Bazându-se pe această înțelegere a entropiei în creștere, „Tenet” afirmă că entropia în scădere trebuie să producă călătorii în trecut.

Pornind de la această premiză, filmul arată doi agenți dintr-o organizație numită „Tenet”, Protagonistul și Neil, care se luptă pentru a evita distrugerea lumii. Inamicul lor este oligarhul rus Sator, ce se află în legătură cu forțe ostile din viitor care atacă lumea de astăzi cu obiecte și oameni „inversați”. Pe măsură ce Protagonistul și Neil investighează, ei experimentează evenimente precum gloanțe care zboară înapoi în armele de foc. La final, cei doi agenți se folosesc de timpul înainte și înapoi pentru a dezactiva dispozitivele distructive implantate de Sator, salvând Pământul.

„Tenet” este creativ pentru că se foloseşte de prinicipiul entropiei, dar totuşi, din punct de vedere ştiinţific, nu este deloc convingător. Deși creșterea entropiei urmărește într-adevăr fluxul de timp înainte, nu există dovezi că entropia controlează timpul. De fapt, entropia scade local în propriile noastre corpuri, şi totuși noi mergem înainte în timp, nu înapoi.

Precum am spus şi la începutul articolului, fizicienii sunt departe de a fi de acord asupra faptului dacă o astfel de călătorie în timp este posibilă. Stephen Hawking a crezut că mașina timpului nu va funcționa niciodată, spunând că legile fizicii trebuie să interzică călătoriile în timp pentru a preveni paradoxurile.

Totuşi, într-o lucrare ştiinţifică publicată în anul 2020 – „Dinamica reversibilă cu curbe închise asemănătoare timpului și libertatea de alegere” – fizicienii Germain Tobar și Fabio Costa au arătat că, potrivit relativității generale, călătoria în timp poate fi posibilă. Dacă se va ajunge şi la rezultate practice într-o bună zi, rămâne de văzut…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock