Creierul nostru este o adevărată maşină a timpului – spune o nouă teorie provocatoare


Imagine: prelucrare proprie

Avem liber arbitru sau totul este predeterminat în viaţă? Subiectul liberului arbitru vs. predestinaţie i-a preocupat pe filozofi și pe oamenii de știință de secole întregi, fiecare având propriile concluzii.

Dar ce-aţi zice dacă nu am avea deloc liber arbitru? Conform unei teorii provocatoare a unui specialist în neuroştiinţe, liberul nostru arbitru este doar o iluzie. În cartea sa, „Your Brain Is A Time Machine”, cercetătorul şi autorul Dean Buonomano foloseşte biologia, fizica și filosofia pentru a-și prezenta teoria despre modul în care noi percepem timpul. Autorul susține că creierul uman este un sistem complex care creează timpul; astfel, creierul ne construiește simțul fluxului cronologic și permite „călătoria mentală în timp” – stimularea evenimentelor viitoare și trecute.

Dean Buonomano, care este profesor la UCLA, explorează teoria eternismului și ajunge la concluzia liberul nostru arbitru nu este altceva decât o iluzie. Potrivit lui Buonomano, „se pare că totul din Univers s-a întâmplat deja sub eternism”.

În fizică există două puncte de vedere asupra naturii timpului. Primul – „prezentismul” – care spune că doar prezentul este real. Iar al doilea – „eternismul” – care spune că trecutul, prezentul şi viitorul sunt toate reale. Eternismul crede că timpul există acum într-un anumit punct din spaţiu; dar, la fel de bine, pot exista o mulțime de alte puncte în spaţiu, unde există propriul timp.

În eternism, problema liberului arbitru și a determinismului devine mult mai puțin clară, deoarece se pare că totul din Univers s-a întâmplat deja. Buonomano își bazează multe dintre presupunerile sale pe teoria intrigantă a „Universului-bloc” conform căreia timpul doar pare să treacă.

Teoria „Universului-bloc”, propusă de Brad Skow, profesor asociat de filosofie la Massachusetts Institute of Technology (MIT), postulează că trecutul, viitorul și prezentul coexistă în Univers. Tratând trecutul, prezentul și viitorul ca fiind identice din punct de vedere material, teoria este în concordanță cu legile fizicii pe măsură ce le înțelegem. Când Skow spune că timpul nu trece, el nu crede că nu se întâmplă nimic. Skow spune că evenimentele nu trec pe lângă noi și dispar pe vecie; ele există doar în diferite părți ale spațiului.

Profesorul Buonomano spune că este important să avem o înțelegere clară a ceea ce înseamnă cu adevărat libera voință: „Liberul arbitru este pur și simplu un sentiment subiectiv al creierului nostru inconștient care ia decizii, dându-ne impresia că mintea conștientă a fost cea care tocmai a luat o decizie”.

Cercetătorul american crede că creierul nostru a fost conceput pentru a naviga în lumea noastră în continuă schimbare, propunând o viziune radical nouă a creierului, în care funcția primordială a circuitelor neuronale este aceea de a genera procese ale căror acțiuni definesc timpul. Profesorul Buonomano spune că scopul final al creierului poate fi acela de a prezice viitorul – și, astfel, creierul nu-i altceva decât o mașină a timpului.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): cartea Your Brain Is a Time Machine: The Neuroscience and Physics of Time” („Creierul tău este o maşină a timpului: neuroştiinţa şi fizica timpului”) de Dean Buonomano – de pe amazon.com.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock