Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

E uimitor! Imaginea din acest articol va dispărea dacă vă uitaţi la ea timp de câteva zeci de secunde – se numeşte efectul Troxler

201

blankAşa cum spune şi titlul acestui articol, dacă priviţi câteva zeci de secunde până la un minut în imaginea mare de mai jos, atunci veţi observa că această imagine dispare de la sine. De ce se întâmplă lucrul acesta? Nu, nu e niciun truc şi nicio magie. Totul apare datorită “efectului Troxler” (sau “decolorării lui Troxler”).

Efectul Troxler este o iluzie optică care afectează percepția vizuală. Când cineva se fixează pe un anumit punct, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, un stimul neschimbat departe de punctul de fixare se va dilua și va dispărea. Cercetări recente sugerează că cel puțin o parte din fenomenele perceptive asociate cu decolorarea lui Troxler apar în creier.

blank

Acest efect a fost identificat pentru prima dată de medicul elvețian Ignaz Paul Troxler în 1804, care practica medicina la vremea respectivă în Viena. Efectul a fost atribuit adaptării neuronilor vitali pentru perceperea stimulilor în sistemul vizual. Este o parte a principiului general din sistemele senzoriale, care spune că stimulii statici dispar în curând din conștientizarea noastră.

Orgoni Crystal